Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megmenekül a szalontai Róth-ház

Nagyszalonta főterének keleti oldalán áll a Róth Ármin-féle ház, illetve már alig áll, hiszen egy jó része az elmúlt években összeborult. A főtérre néző emeletes résznek a tetőzete mintegy két éve beomlott, és jelentős kárt okozott a Toldi utcai, földszintes szárnyban is. Nagy felháborodást keltett az ügy a szalontaiak körében, akik a helyi RMDSZ-szervezet kezdeményezésére még aláírásgyűjtésbe is kezdtek azért, hogy rábírják az önkormányzatot, vásárolja meg az ingatlant és tegye rendbe, mentse meg. Az ügy azonban koránt sem egyszerű, mert a Róth-ház tulajdonosa előbb nem akart megválni az épülettől, majd a vásárlási áron kapott hajba a városvezetőkkel. Végül több éves procedúra és hosszas alkudozás után a város megvásárolta a romos házat, az elöljárók pedig kijelentették, hogy rendbe tétetik azt. A napokban elkezdődött az állványok felállítása a düledező falak mellett, a felújítás terve tehát a megvalósítás fázisába lépett.

megmenekul 1

A B kategóriás, vagyis megyei érdekeltségű műemlékek közé sorolt szalontai épület megmentését – legalább is ameddig magánkézben volt – sem a megyei, sem a minisztériumi illetékes hatóság nem segítette. Bár a városvezetők számtalan alkalommal fordultak a hivatalos szervekhez, mindig elutasító választ kaptak. A hárítás fő érve az volt, hogy a Róth-ház magántulajdon, így ennek felújítására nem lehet közpénzt költeni. Felsőbb támogatás nélkül pedig a helyhatóság nem sokat tehetett.

Az épület egyébként a 90-es években privatizáció útján jutott az illyei milliárdos, Dorel Ungur egyik cégének a birtokába. (Ő az a kétes hírű újgazdag vállalkozó, aki ellen nemrég halált okozó közúti szerencsétlenség okozása és cserbenhagyás miatt bűnvádi eljárást indítottak, miután Kisjenőben a zebrán halálra gázolt egy férfit, majd segítségnyújtás és a hatóságok értesítése nélkül elhagyta a baleset helyszínét. A rendőrség egy szemtanú vallomása alapján azonosította az elkövetőt, akinek autóját nem sokkal a szerencsétlenség után egy javítóműhelyben találták meg, ahol éppen el akarták tüntetni a járműről a baleset nyomait.) A vállalkozás, amelynek a tulajdonában szerepelt a szalontai Róth-ház, évek óta inaktív, vagyis nincs tevékenysége, ebből kifolyólag bevétele sincs. Ezért az önkormányzat mindhiába küldözgette a felszólításokat, hogy a tulaj tegye rendbe épületét, majd hiába büntette meg, a bírságot nem fizette ki senki, a büntetést nem lehetett behajtani, az épület állaga pedig is csak egyre romlott.

megmenekul 2

A szalontai polgármesteri hivatal akkor tett határozott lépéseket az ügyben, amikor a Róth-ház teteje beszakadt, és életveszélyessé nyilvánították az épületet, amit el is kerítettek, hogy a járókelők ne közelíthessék meg. A városvezetőség megegyezett a tulajdonossal az adásvételről, már csak a vételár megállapítása volt hátra. Mind az önkormányzat, mind a tulajdonos felbérelt egy-egy céget, hogy azok állapítsák meg az ingatlan árát. Ez azonban furcsára sikeredett: a tulaj által megállapíttatott összeg szinte a duplája volt annak, mint amennyire felbecsülte az épületet az önkormányzat hivatalos felmérője. Mivel az tanács csakis annyit fizethet ki az épületért, amennyit az általa megbízott értékbecslő megállapított, újabb hosszas alkudozás kezdődött a tulajdonossal. Végül tavaly őszre sikerült megállapodniuk, és szeptember elején 57 ezer euróért a város megvásárolta a romos műemléket.

megmenekul 3

A felújítás szükségességét jól mutatja az is, hogy három hete a Róth-ház hátsó tűzfala is leborult, a Toldi utcai szomszédos ház udvarára, tönkretéve a virágoskertet és a járda egy részét. Akkor szerencsére senki sem volt otthon. Az ott lakók elmondták, már félnek közlekedni a düledező ház árnyékában, mert nem tudható, mikor dől ki egy újabb fal, és félő, hogy valaki megsérül.

Miután az ingatlan tulajdonjoga rendeződött, és a városvezetőség szándéka felújítani (részben újjáépíteni), elkezdődött a tervezés. Műemlékvédelmi szakmérnökök segítségével, régi képeslapok és leírások alapján el is készült a felújítási terv, amelyre már a tendert is kiírták és a nyertes vállalkozó el is kezdte a munkát. Első körben az épület körbeállványozása zajlik.

Borsi Balázs