Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Meglepetések az Ady megnyitóján

Hagyományos keretek között vette kezdetét a 2016/2017-es tanév megnyitó ünnepsége a nagyváradi Ady Endre Líceumban, de a megszokott eseménysorozatot ez alkalommal meglepetésként a budapesti Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola diákjainak produkciója varázsolta el.

Vad Márta igazgatónő köszönti a jelenlévőket

Vad Márta igazgatónő köszönti a jelenlévőket

A nagyváradi Ady Endre Líceum udvarán vonult fel idén is az iskola vezetősége, a tanárok, a meghívottak és a fehérbe-feketébe, nyakkendősen öltözött diákok, hogy hivatalos keretek között vegye kezdetét az iskolapadba való visszakerülésre a lelki és szellemi felkészülés. A közel 700 diákot számláló intézmény az idén 245 éves fennállását ünnepli, és a 2016/2017-es tanévre meghirdetett minden helyét betöltötték.

A Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola bemutatója

A Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola bemutatója

Horváth Alexandra

Horváth Alexandra

Az ünnepi felszólalások sorát Vad Márta igazgatónő nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében elsősorban a két új ötödik és az öt kilencedik osztály nebulóit üdvözölte. Biró Rozália szenátor az iskola hagyományáról beszélt, a szülők és gyermekek generációiról, akik az iskola falai között nőttek és nőnek fel, és szeretettel és tisztelettel teli tanévet kívánt mindenkinek. Csűry István, a Királyhágóemlléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke jókívánságait a „Teljetek meg lélekkel!” választott ige jegyében közvetítette, amely az előrehaladás vágyának szüntelen munkálkodásában segít. Pék Sándor, a Római Katolikus Egyházmegye nagyvárad-újvárosi plébános esperese Szent Pál apostoltól idézett: „Örüljetek az Úrban!” A fiatalság frissességét és örömét emelte ki, amely – Ferenc pápa szavaival – elsősorban a kapcsolatokból, a találkozásokból kell megszülessen. A meghívott beszédeit követően felszólalt Szabó Csaba, az iskola szülőbizottságának elnöke is, majd elhangzottak a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek üdvözlő beszédei is. Ezt követően az iskola új osztályainak tanulói átvették az uniformis egyik jellegzetes darabját, a fekete nyakkendőt. A fontos iskolai eseményen jelen volt még Huszár István városi tanácsos és Sas Sándor rendőrtiszt is.

A Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola bemutatója

A Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola bemutatója

A megnyitó különleges momentumaként a budapesti Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola diákjai tartottak tevékenységeikről egy húszperces bemutatót az Ady diákjainak. A budapesti iskola művészeti vezetője, Gerendás István köszöntőjében felhívta a diákok figyelmét arra, hogy idén a nagy múltú nagyváradi iskola növendékei ingyenes zeneképzésben (különböző hangszerek, klasszikus zene, tánczene, versenytánc, jazz) részesülhetnek a Magyarországon népszerű intézménnyel való együttműködésnek köszönhetően. A fellépők sorában hallható volt Horváth Alexandra, Az ének iskolája (2015) második helyezettje is.

Szamos Mariann