Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megkezdődtek az érettségi írásbelik

Bihar megyében 5359 tizenkettediket végzett diák kezdte meg tegnap az írásbeli vizsgák sorozatát az idei érettségi keretében, miután pénteken befejeződtek a szóbelik. A tét, és ebből adódóan az izgalom is nagy volt a diákok és szülők körében, hiszen – a szóbeli vizsgákkal ellentétben, ahol csak tudásszintet jelző minősítést kaptak – az írásbeli vizsgákon már tényleges jegyekért folyik a küzdelem.

Megkezdodtek (2)

Az első írásbeli próbatétel a román nyelv és irodalom vizsga volt hétfőn. A fiatalok reggel 9 órától kapták meg a tételeket, ezt követően pedig nagyjából három óra állt rendelkezésükre feladatok megoldásához. A nagyváradi Ady Endre Líceumban érettségizők közül 11.15 óra körül kezdtek el kiszállingózni az első diákok, az épület előtt aggódva várakozó szülők megkönnyebbülésére. „Olyanoknak, akik egy kicsit tanultak, nem voltak túl nehezek a tételek”– nyilatkozta lapunknak Orbai Tünde érettségiző diák, aki azt is hozzátette, meglepő volt, hogy a harmadik tételben, amelyben általában regényekről vagy novellákról kell írni, ezúttal lírai műelemzést kértek. A vizsgázók Lucian Blaga, Tudor Arghezi vagy Ion Barbu költői láttatásmódjáról kellett írjanak egy háromoldalas esszét.

Mint azt a Bihar Megyei Tanfelügyelőség sajtószóvívője, Claudiu Damian lapunknak elmondta, a román írásbelire megyeszinten 5604-en iratkoztak be, akik közül végül is 245-en nem jelentek meg a vizsgán. A nap folyamán két bihar megyei diákot tettek ki a vizsgákról: egyikük a Mihai Eminescu Főgimnáziumban próbált extra segítséghez jutni mobiltelefonon, kéz nélküli üzemmód használatával, másikuk pedig a margittai Horea Mezőgazdasági Iskolacsoportban puskázott egy cetliről. A megyében egészségügyi rendellenesség miatt volt három különös vizsgaszituáció is: két négyvégtagi görcsös bénulással élő diák, valamint egy törött karú tizenkettedikes érettségizhetett speciális körülmények között. Ők állapotuk miatt nem tudtak kézzel írni, ezért külön termekben vizsgáztak, s egy-egy felügyelőtanár vetette papírra válaszaikat, a folyamatot pedig hang- és videofelvételen rögzítették.

A mai nap folyamán anyanyelvből vizsgáznak a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó diákok. Holnap az adott osztály profiljának kötelező tantárgyából, pénteken pedig a választott tantárgyból vizsgáznak majd. Az eredményeket hétfőn, július 8-án 12 óráig függesztik majd ki és ugyanaznap 16 óráig lehet leadni az esetleges óvásokat. Ezeket július 9–11. között bírálják majd el, a végső jegyeket pedig ezt követően július 12-én teszik közzé.

A tanfelügyelőségtől egyébként azt is megtudtuk, hogy a nyolcadik osztályosok nemrég véget ért országos felmérőjét követően 249-en éltek óvással, ebből 166-an a román, hetvenöten a matematika, négyen a magyar, négyen pedig a német vizsgára kapott jegyeikkel voltak elégedetlenek. Az óvások elbírálását a mai nap során ferjezik be, a végleges eredményeket pedig holnap függesztik ki.

 

Szombati-Gille Tamás