Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megkezdődtek a képességfelmérő vizsgák

Június 19-én elkezdődött a stresszes időszak a nyolcadik osztályos tanulók számára is. Az első vizsgát román nyelv és irodalomból tartották meg. A tétel mindenkinek egyforma volt. Az első kérdések a megadott vershez kötődtek. Elsőként két szó szinonimáját kérdezték, majd egy verssorban lévő kötőjel fontosságát. Az első tétel második fele a megadott vers minimum 150 szóban való értelmezése és elemzése volt. A második tételben egy újságcikk szerepelt. A diákok feladata az volt, hogy válaszoljanak a kérdésekre, a válaszokat többnyire a szövegben találták. Ebben a részben a feladatok többnyire nyelvtankérdések voltak. A második tétel második fele egy szöveg megírása volt. A szöveg témája egy olyan történet kellett legyen, amely egy sportversenyen történt. A diákoknak 150–300 szóban kellett megfogalmaznia eme eseményt.

Illusztráció

Illusztráció

Claudiu Damian, a Bihar megyei tanfelügyelőség sajtószóvivője elmondta hány Bihar megyei diák vizsgázik ezekben a napokban. A diákok száma összesen 4213. A vizsgákat 42 vizsgaközpontban tartják meg, ebből 18 vizsgaközpont Nagyváradon található. Bihar megyében 1 javítóközpont van. Kérésünkre azt is elmondta, hogy hány anyanyelvű diák vizsgázik. 782 anyanyelvű diák van összesen. Ebből 745 tanuló magyar nyelv és irodalomból vizsgázik, 21 szlovák és 16 német.

Ma, június 21, a diákok matematikából vizsgáznak, holnap, június 22-én pedig anyanyelv és irodalomból. Az eredménynek június 26-án függesztik ki 16 óráig, majd 16 óra és 20 óra között az óvások beadása következik. Az óvásokat június 27. és 29. között javítják újra, majd a végső eredményeket június 30-án tudjuk meg.

Kovács Beáta Csilla