Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megkezdődött az RDMSZ kampánya

„Minden nap erősnek kell lennünk, olyan helyzetet kell teremtenünk, amelyben nem csak lehet, de célszerű is az RMDSZ erejével számolni. Ennek első lépése idén a nemsokára esedékes önkormányzati, második lépése pedig az őszi parlamenti választás” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök április 23-án, szombaton Szatmárnémetiben, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén, az RMDSZ önkormányzati kampánynyitó rendezvényén. Kelemen Hunor szerint ma a teljes szövetségnek erősnek kell lennie, mint azoknak az önkormányzati kollégáknak, akiket az elmúlt időszakban ártatlanul meghurcoltak, és akik megtehették volna, hogy nem vállalják az újabb megmérettetést. (…) „Ma politikai szerepet vállalni helyi vagy országos szinten – hogy finoman fogalmazzak – nem egy életbiztosítás (…) És igen, barátaim, ebben a helyzetben kell erősnek lennünk. Mi nem hajolhatunk meg a megfélemlítések előtt, hiszen más a küldetésünk. Nekünk mindenekelőtt a közösséget kell megvédenünk. Nagy mérkőzés előtt állunk, nem engedhetjük, hogy erőnket a félelem csökkentse” – biztatta az RMDSZ jelöltjeit Kelemen Hunor, aki szerint a szövetség erejét a helyi közösségek sokszínűsége, érdekeik képviselete és a velük, a közösségekkel való szoros együttműködés adja. Egy kisebbségi közösség számára más a tétje az önkormányzati választásoknak. „Ma az is kérdés, a legfontosabb kérdés, hogy vissza tudjuk-e állítani Erdélyben, Romániában a magyarok biztonságérzetét. Ezt folytatni fogjuk, de az elkövetkező időszakra új feladatokat is kitűzünk magunk elé” – mondta Kelemen Hunor és felsorolta azokat a közösségi prioritásokat – az ifjúság- és családpolitika, oktatás- és vidékfejlesztés, műemlékvédelem és önkormányzatiság, illetve a romák felzárkóztatása terén – amelyeket az RMDSZ 2016-os önkormányzati választási keretprogramja foglal össze. Hozzátette: az RMDSZ azon lesz, hogy a magyarok politikai képviselete erősödjön, polgármesterek százai és tanácsosok ezrei gondoskodjanak arról, hogy a település fejlődjön, a közösség pedig biztonságban érezhesse magát. „Huszonhat év alatt bebizonyosodott, bebizonyította a közösség és a szövetség is, hogy a képviselet egyik biztos alapját az önkormányzatiság jelenti, hiszen helyben könnyen át lehet látni azt is, hogy melyik megoldás milyen hatékonyan működik a közösség érdekében” – tette hozzá a szövetségi elnök, aki munkára ösztönözte azokat, akik június 5-én az RMDSZ jelöltjeiként indulnak a választásokon.

rmdsz Hunor

Kelemen Hunor beszélt a szervezet által kidolgozott, nemrég bemutatott és az Európa Tanácsnak címzett kisebbségvédelmi árnyékjelentéséről, valamint az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának múlt évről szóló emberjogi jelentéséről. Elmondta: biztató jel az, hogy az RMDSZ-nek vannak partnerei a közösség jogainak védelme terén „Vannak, akik bíráltak bennünket, hogy visszatértünk a sérelmi politizáláshoz. Nem biztos, hogy az, amit mondani fogok, érdekli őket, de legalább a magunk számára tisztázzunk valamit: nem mi tértünk vissza a sérelmi politizáláshoz, hanem Románia tért le a jogállamiság útjáról” – szögezte le, és azt is elmondta: a román politika kifulladt, nincsenek megoldásai, nincsenek pragmatikus és hosszú távú válaszai a társadalom gondjaira, és ezért a múltnak olyan elemeihez nyúl, amelyek mindig bajhoz vezettek. Ha a gyűlöletre, az intoleranciára, a szélsőséges nacionalizmusra épít valaki, az előbb-utóbb célpontot keres magának, és a célpont mindig a kisebbségiek. Ezért aggasztó, hogy a két nagy pártban ezek a hangok felerősödnek, és mintha egymással versenyeznének. „A román politikai elitnek is fel kell ismernie, hogy a többség–kisebbség viszonyának a kérdése hosszú távon meghatározza azt, hogy az országgal mi történik. (…) A mai romániai helyzetben egy etnikumközi megállapodás utópiának, idealizmusnak, nagyon erős túlzásnak tűnhet” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

rmdsz pasztor

Pásztor Sándor, Bihar megye tanácselnök-jelöltje elmondta, hogy az érdekképviseletben nem versenyre van szükség, hanem közös erőre, közös fellépésre. A magyarság érdeke ezt közösségen belül megoldani, megtalálni a közös utat, és a román politikai porondon szereplők felé erőt, egységet demonstrálni. „Vízügyi szakemberként is megtapasztaltam az egység szükségességét. Megtanultam, hogy nem számítanak a határok, nem számítanak a körülmények, ha jön az ár, egy megoldás van: az összefogás. Legfőbb célom Nagyvárad és Bihar megye régióközponttá emelése. Ehhez szükségünk van egy pártok fölötti összefogásra, szükség van a közösség összefogására. Mi kell megteremtsük biztonságunkat, mi kell kiharcoljuk jogainkat! Készen állunk! Itt az új csapat, itt a magyar összefogás!” – foglalta össze célkitűzéseit.

rmdsz Huszar

Huszár István, Nagyvárad polgármesterjelöltje négy gyermekes családapaként tudja, a társadalom stabilitása a magukat biztonságban érző embereken, családokon alapszik, stabil városvezetőkön múlik. Alpolgármesterként minőségi munkát vár el azoktól, akik Nagyváradon dolgoznak. Olyan városvezetésnek örvendene, amely kiemelten kezeli a magyar nyelvű szakoktatás fejlesztését, bővítését, adót csökkent, támogatja a civil szervezeteket és a történelmi magyar egyházakat is. „Életre kell kelteni a várost, vissza kell adni annak patináját, nem bontani, hanem építeni kell örökségünket” – nyomatékosított Huszár. Egy nyitott külkapcsolatokat is ápoló városvezetőnek ugyanakkor az emberek reális igényeire, elvárásaira is oda kell figyelnie, kezdeményezéseiknek pedig teret kell biztosítania, akárcsak a kultúrának, a civileknek is.„Közös erőfeszítéssel, együtt ezeket mind el tudjuk érni. Ezért dolgozom, csak huszárosan” – összegzett.

Az RMDSZ önkormányzati programjának ifjúsági fejezetét Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, a nagycsaládosokra vonatkozó részeket Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke mutatta be. Oktatásról és rezsicsökkentésről Szabó Ödön parlamenti képviselő, vidékfejlesztésről Tánczos Barna szenátor értekezett. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az örökségvédelemről, Cseke Attila parlamenti képviselő az önkormányzatiságról szóló fejezeteket ismertette.