Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megkezdődött a könyvvásár

Tegnap újra megnyitotta standjait a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában a piliscsabai Pázmány Péter Egyetem mellett és azzal szorosan együttműködő Quintus Antikvárium.

 megtjezdodott

A Nagyváradra Piliscsabából érkezett Quintus Antikvárium ma 7 és 22 óra között, illetve holnap 7–20 között várja a könyvszerető olvasókat, akik ez alkalommal is több ezer kötet közül válogathatnak. Az antikvárium vezetője, Baghy István elmondta, a színes standok minden érdeklődési körben kínálnak valamilyen kötetet: irodalom, történelem, művészetek, zene, filozófia, pszichológia, szociológia, orvostudomány, idegen nyelvek témakörben is hoztak könyveket. Ezen kívül különleges kiadványok, ritkaságok is fellelhetők, mint például mini könyvek (amelyek Magyarországon 1970 és 1990 között jelentek meg), régi képeslapok, újságok, folyóiratok a múlt század első feléből (Új Idők, Magyar Nők Lapja, A Pesti Hírlap Nagy Naptára stb.).

A félévente jelentkező könyvvásárral Baghy István mindig szívesen jön Nagyváradra, hiszen érdeklődők, beszélgetőpartnerek mindig akadnak, igaz, többnyire az idősebb korosztályokból, akik szerint nehéz a gyerekeket, az unokákat könyvolvasásra szoktatni, és a múlt iránti érdeklődés sem lelkesít már sokakat.

„Olvasás nélkül nincs művelődés, a megoldás egyedül a jó könyv, részünkről a jól ajánlott könyv lehet – mondta az antikvárium vezetője –, és hogy valaki többnyire idegeneknek tudjon ajánlani egy jó könyvet, ahhoz sok-sok évi könyvszakmai tapasztalat és persze némi emberismeret is szükséges, hiszen azok száma, akik könyvre hajlandók pénzt adni, egyre fogyatkozik.”

A szakmát hosszú évek óta művelő Baghy István a könyvesboltok árjegyzékeivel kapcsolatban még hozzátette: egyes kötetek felettébb magas összegeket érnek meg, míg mások pénzben kifejezett értéke alacsonyabb. A Quintus Antikvárium vezetője elmondta, egy antikváriumnak amellett, hogy megőrzi a ritkaságokat, az is dolga, hogy megfizethetővé tegye a közönség számára az általuk kiválasztott köteteket.

Szamos Mariann