Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megkezdődött a fogathajtó idény

A hétvégén (május 18-21. között) zajlott a fogathajtó román nemzeti bajnokság első fordulója, amely egyben háromcsillagos nemzetközi versenyminősítést is kapott. 

Maratonhajtásban Rákóczi abszolút első

Maratonhajtásban Rákóczi abszolút első

A Cséffa községben található Pro Acva veresenypályán megtartott nyitóforduló három kategóriában zajlott, háromcsillagos nemzetközi verseny, kétcsillagos verseny és a nemzeti bajnokság első fordulója. Az igényesen kialakított versenypálya a helyi sikeres vállalkozó és fogathajtó, Nistor Nicolae munkáját dicséri, ugyancsak ő volt a verseny főszervezője és főszponzora is. Maga a verseny a Tulipán Sportegyesület égisze alatt zajlott. A versenyt megtisztelte jelenlétével a román mezőgazdasági miniszter is, aki elismerően szólt a bihari fogathajtók munkájáról, és támogatásáról biztosította az eddig általa kevésbé ismert, de csodált lovassportot. Tekintettel arra, hogy a 2017-es év kettesfogathajtó világbajnoksági év is, a verseny pontszerző és minősítő verseny is volt.

 

Nemzetközi zsűri

Az öttagú zsűri a Nemzetközi Lovas Szövetség által delegált testületből tevődött össze. Spanyol, norvég, észt, magyar és román bírókból álló testület pontozta a versenyzőket. 24 versenyző állt starthoz a különböző kategóriákban, Horvátországból, Magyarországról és Romániából.

 

Rákóczi Gergő sikere

A nemzeti fordulón Rákóczi Gergő megnyerte a díjhajtást és a maraton versenyszámot, így összetettben is övé az első hely. Gergő két fogattal állt rajthoz, így a nemzeti bajnokságon első helyen áll, második helyen Pál Attila, harmadik helyen szintén Rákóczi Gergő a második fogatával, őt követi Babó Kálmán, illetve Bartha Eduard. A szokásjog szerint közülük áll össze majd a román nemzeti válogatott, aki a lipizzai (Szlovénia) világbajnokságon képviseli Romániát. A cséffai verseny rangját jelzi, hogy rajthoz állt a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán is. Díjhajtásban ebben a kategóriában ő végzett, második lett Rákóczi Gergő, míg a harmadik a magyarországi Kákonyi Norbert. A második fogatával ebben a kategóriában az ötödik helyen végzett Gergő. A maraton versenyszámot Rákóczi Gergő nyerte, őt követte Lázár Zoltán, illetve Kákonyi Norbert. Ők hárman nyerték az összetett versenyt is, Lázár Zoltán első helyen, másodikon Kákonyi Norbert, míg a harmadikon Rákóczi Gergő.

 

Három csillag

Romániában egyedül a cséffai verseny számít háromcsillagosnak, Magyarországon a Szeged mellett elterülő Mélykút háromcsillagos verseny helyszín. Mélykúton június 2-4. között állnak rajthoz a hazai és nemzetközi fogatosok. Itthon a nemzeti bajnokság második fordulóját július 7-9. között tartják a Kovászna megyei Bodokon, és ezt követi majd a Bihar megyei Fugyivásárhelyen július 14-16. között tartandó második forduló. A vásárhelyi versenypálya új helyszín, még lázasan folynak a pályaépítési előkészületek, de a szervezők biztosították a fogathajtókat és a Nemzetközi Lovas Szövetség kiküldöttjeit, hogy a megadott időpontra európai színvonalú pályán mérkőzhetnek meg az ide érkező hazai és nemzetközi fogathajtók.

Ádám Andrea