Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mégis mozog a Föld a Szent Lászlóban

Rendhagyó iskolanap volt tegnap a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumban, ahol kettesével vették a diákok és tanáraik a lépcsőket, hogy az iskola termeiben párhuzamosan zajló számtalan program mindegyike jól sikerüljön.

A Foucault-inga átadása

A Foucault-inga átadása

A zsúfolt hét a hagyományos iskolanap mellett az Iskola Másképp hete és a Festum Varadinum rendezvénysorozataihoz igazodva mutatott nagy változatosságot. A diákok és tanáraik ügyesen szervezett tudományos, kémiai, fizikai, matematikai, irodalmi és történelmi előadásokon és versenyeken vettek részt, illetve a gazdasági és turisztikai-közélelmezési, valamint szakács osztályok a profiluknak megfelelően tevékenykedtek, és például süteményeket sütöttek a pénzügyi és fűszerismereti vetélkedők mellett.

Az iskolanap És mégis mozog a Föld névvel találóan kapcsolta össze Jókai Mór jól ismert regényét a nemrég elhunyt olasz nyelvész, Umberto Eco legutolsó írásával, A Foucault-ingával, melynek színpadra vitt változatát mutatták be az iskola színjátszó diákjai. Az előadás alapjául szolgáló munkát, magát a regényt, Zalder Éva Mária igazgatónő, a forgatókönyv szerzője nagyon nehéz olvasmánynak minősítette, melyet leegyszerűsített, kissé groteszk változatban adtak vissza a jóvoltából a diákok. Az előadás sikerében nagy szerepet vállalt Papp Judit könyvtáros, aki odaadással gyakoroltatta a darabban szereplő diákokat.  Kiss Albert kanonok meghívottként az 1991 óta önállóan működő iskola szép hagyományának nevezte a Szent László nevéhez kötődő ünnepkört, mely az évek során egyre teljesebb lett.

A nap fénypontja a földszinten látható Foucault-inga átadása, azaz elindítása volt, melyet – az ország iskoláiban egyedüliként (a Nagyváradi Egyetem például rendelkezik egy ilyen ingával)-, a Szent László iskola diákjai építettek meg: mértek, terveztek, rajzoltak és mozaikot raktak ki a koordinációs pontok látványos megjelölésére. A megépítés februárban megkezdett áldozatos és kitartó munkáját végző diákok Harácsek Klementina fizika – és Marton Katalin rajztanárnők dekoratív ötleteit valósították meg. Az iskola ingája kiválóan bizonyítja, hogy a Föld állandó mozgásban van, és ennek leellenőrzésére mostantól csak a Nogall (Partenie Cosma) utca 3,5,7 számra kell elmenni.

Szamos Mariann