Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mégis lesz Szent László szobor?

Bizonyára olvasóink közül sokan nyomon követik azokat az eseményeket, melyek a nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér felújításával kapcsolatosak, történetesen azzal, hogy a városháza közleményei szerint az újjá varázsolt téren egy ortodox és egy görög katolikus püspök szobra kap helyet, azonban a városalapító Szent László királyé nem. A hónapok óta gyűrűző viták, ellentmondások ma sem csitultak. A nagyváradi önkormányzat illetékesei szerint a római katolikus püspökség nem is igényelte azt, hogy Szent László szobor legyen az új főtéren, Mircea Mălan alpolgártmester ezt a múlt héten jelentette ki az egyik váradi lap kérdésére. Az alpolgármester azt állította, hogy „kiegyeztek” a katolikusokkal abban, hogy a téren levő Pio atyát ábrázoló szobor úgyis a helyén marad, így katolikus jellegű szobor is lesz ott. Nagyon sok polgár előtt érthetetlen, miért, kinek a hibájából válhatott ez a szoborkérdés ennyire homályossá, ködössé, kinek a mulasztása, esetleg tudatos múltrombolása ez?

Váradi polgárok, akik Szent László szobrot szeretnének a városközpontba

Váradi polgárok, akik Szent László szobrot szeretnének a városközpontba

Az egyik közösségi portálon is szervezkedni kezdtek a váradi magyarok, egyik ilyen csoport, Sztuflák Gyula Ede vezetésével tegnap délelőtt egy beadvánnyal fordult Böcskei László nagyváradi római katolikus püspökhöz. Ebben a kérvényben az áll, hogy a váradi magyarok kérik a püspökség segítségét abban, hogy Szent László szobor kerüljön a Szent László térre. Tegnap a székesegyház kertjében levő Szent László szobor alatt gyűlt össze pár váradi polgár, akik aztán bevitték kérvényüket a püspöki irodába. Böcskei László fogadta a polgárokat, azonban kijelentette, hogy ezen a találkozón nincs helye a sajtónak, így arról, mik hangzottak el odabenn, csak a polgárok későbbi elmondásából tudunk következtetni. A találkozó végén Sztuflák kérdésünkre elmondta, a püspök azt ígérte, hogy megpróbálják azt a barokk stílusú Szent László szobrot felállítatni az új főtéren, mely jelenleg a székesegyház sekrestye felőli bejáratánál áll. Ehhez persze az önkormányzat jóváhagyása kell, s eben a püspökség számít a polgárok támogatására is. A probléma, tehát ha döcögve is, de mintha elindult volna a megoldáskeresés felé. Kérdés azonban, kinek az akarata érvényesül, ki mond igazat, és ki csúsztat azzal kapcsolatban, hogy legyen vagy ne legyen a városalapító szent királynak szobra Nagyvárad szívében.

Szőke Mária

Átadták a kérvényt a püspökségen

Átadták a kérvényt a püspökségen

Az új terv szerint ez a szobor kerülne a főtérre

Az új terv szerint ez a szobor kerülne a főtérre