Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mégis elfogadják az oklevelet helyettesítő igazolást

Negatív megkülönböztetéssel kellett szembesülniük az elmúlt héten azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik Erdélyben végezték el az alapképzést, és a jövő tanévtől az anyaországban szerették volna folytatni felsőfokú tanulmányaikat. A mesteri képzésre való beiratkozásnál ugyanis kiderült, hogy a magyarországi egyetemek nem fogadják el az alapképzés elvégzését tanúsító igazolást, amely arra szolgál, hogy a tényleges egyetemi diplomát helyettesítse annak kibocsátásáig (ami egyébként tájainkon egy évbe is beletelhet).

megis elfogadjak

„Eleinte semmilyen gond nem volt a folyamattal. Megvolt a beiratkozás, a vizsgadíjak kifizetése, s rendben lezajlottak a felvételi vizsgák is. Az utolsó lépés az lett volna a felvételihez, hogy a felsőfokú végzettséget egy diplomával igazoljuk. Ez természetes. De nálunk ugye a román állam nem állította ki egyelőre a diplomákat, ezért csak egy igazolással rendelkeztünk, a magyar oktatási hivatal pedig ezt nem fogadta el” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Béres Norbert, a Partiumi Keresztény Egyetem magyar szakos végzős hallgatója, aki Debrecenben szeretne mesterizni. Mint elmondta, jelentkezését többször is visszautasították azzal az indokkal, hogy külföldi diákok esetében csakis eredeti okleveleket fogadnak el, igazolásokat nem. „Ezzel az volt a gond, hogy magyarországi hallgatók esetében viszont elfogadták az igazolást” – tette hozzá.

 

Félretájékoztatták a fiatalokat

A másik gondot az jelentette, hogy az erdélyi hallgatókat nem tájékoztatták megfelelően a felvételi előtt. „Az igazi hátulütő az volt, hogy a pénzeket ugyanúgy befizettük, a folyamatot ugyanúgy végigcsináltuk, mert az volt kiírva, hogy diploma hiányában az igazolást is elfogadják. Azt azonban nem részletezték a tájékoztatóban, hogy ez csak a magyarországiakra érvényes” – hangsúlyozta Béres Norbert, aki azt is elmondta, hogy a magyarországi bürokrácia több tíz hallgatót érintett még Erdély-szerte, főként Kolozsváron. Az érintettek Magyarország számos egyetemén – Debrecenben, Pécsen, Szegeden, Budapesten – is ebbe a falba ütköztek. Erre azonban nemcsak a magyarországi hivatalokban, hanem itthon, Erdélyben is megoldást lehetett volna keresni. Segíthetett volna például a fizetség ellenében történő gyorsított diplomakibocsátási eljárás, amely azonban egyelőre csak diskurzusi szinten létezik Romániában. A tanügyminisztériumban ugyanis nemrég kiötlötték, hogy a 2011-ben beiskolázott diákok, vagyis a mostani alapképzést végző hallgatók zöme új típusú diplomát kell hogy kapjon, aminek egyelőre nincs formanyomtatványa, tehát nem működik a gyorsított folyamat.

 

Eredményt hozott a rögtönzött összefogás

Jobb ötlet híján és az idő szorításában az érintett diákok egy Facebook-csoportba tömörültek, és összefogtak, hogy mindenféle fórumot értesítsenek a helyzetről a médiától kezdve az illetékes minisztériumokon át egészen a magyar kormányig. A „porkavarásnak” pedig – ahogy Béres Norbert fogalmazott – meglett az eredménye. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Soós Anna végül közvetlenül beszélt a magyar felsőoktatási államtitkársággal, és ennek nyomán indult meg a diszkrimináció megszüntetésének folyamata.

megis 1

Tegnap már több magyar egyetemen is elfogadták az erdélyi jelentkezők diplomát helyettesítő igazolásait. Az államtitkárság pedig sajtóközleményt bocsátott ki, melyben a következők állnak: „Ahogy tavaly, úgy az idén is a hivatal mindent megtesz annak érdekében, hogy a Magyarországon felsőoktatási tanulmányaikat folytatni kívánó határon túli jelentkezők számára a megfelelő dokumentumok alapján pontszámot számítsanak. A román államigazgatás hibájából az idén nyáron a kiállításra technikai okokból nem kerülő oklevelek helyett kiállított intézményi igazolásokat a külföldi felsőoktatási intézményekkel egyeztetve, a kiállított dokumentumok alapos ellenőrzése mellett az Oktatási Hivatal befogadja, ezek feldolgozása folyamatos, a befogadás tényéről az érintetteket az Oktatási Hivatal értesíti.”

„Reméljük, hogy ez annak a következménye, hogy nem hagytuk annyiban a dolgot” – hangsúlyozta a lapunknak nyilatkozó egyetemi hallgató, aki több tíz társához hasonlóan, csütörtökön tudja majd meg véglegesen, hogy bejutott-e a kiszemelt mesteri képzésre.

Sz. G. T.