Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mégis beépítenék Pádist

Munkabizottságot alakítanak a tervek elkészítésére

 

Cornel Popa nemzeti-liberális megyeitanács-elnök az elmúlt héten egy kisebb váradi delegációval egyetemben az észak-olaszországi Trentinóban vendégeskedett, ahol vérszemet kapott az ottani turisztikai fejlődést látva. Az elöljáró most azon töri a fejét, hogy a trentinói minta alapján megtalálja a megoldást arra, miképpen lehetne mégis beépíteni a Pádis-fennsíkot.

megis beepitenek Padist 2

Cornel Popa korábban védte Pádist, most már ő is beépíttetné. Mit tesz a hatalom…

Tegnapi sajtótájékoztatóján Cornel Popa elmondta, Trentino autonóm régió, amelynek nagy része Bihar megyéhez hasonlóan természetvédelmi övezeteken fekszik, beleértve uniós védettségű Natura 2000-es területeket is, melyeken rendkívül korlátozottak az építkezések. Ezt a korlátoltságot a trentinóiak úgy küszöbölték ki, hogy védettségi szint szerint három részre osztották a természetvédelmi övezetet. Vagyis a természetvédelmi területen belül is kialakítottak egy fokozottan védett és egy közepesen védett részt, illetve egy olyat, amelyik mégsem annyira védett. Ez utóbbin aztán mindenféle építkezést engedélyeztek. Cornel Popa vetített légifelvételeken mutatta be a sajtó képviselőinek, hogyan sorakozik a vendéglátóegységek és üzemek sokasága gombaszerűen a természetvédelmi területen, olasz percizitással felépítve, úgy, hogy egyetlen négyzetméter sem maradt kihasználatlanul.

Padis

A Pádis-fennsík egy szelete. Eddig megúszta…

A megyeitanács-elnök szerint ez a követendő példa Bihar megye számára. Mint a tanácselnök hangsúlyozta, olasz mintára hamarosan megyei szintű munkabizottságot alakítanak ki Pádis fejlesztési terveinek elkészítésére. Az építészekből és környezetvédelmi szakemberekből álló bizottság már a jövő héten megkezdheti a beépíthető területek felmérését a helyszínen.

A váradi delegáció egyébként múlt hét csütörtök és vasárnap között vendégeskedett Trentóban, a régió fővárosában, ahol többek közt meglátogatták a helyi egyetemet és a Tassullo almafeldolgozó mamutvállalatot, amely a tárolási költségek mintegy 70 százalékát takarította meg azzal, hogy egy régi bányajáratot alakított raktárrá. A delegáció emellett részt vett a Trentói Nemzeti Múzeum avatóünnepségén is.

Sz. G. T.