Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Meghosszabbíthatják a kifutópályát, építhetik a körgyűrűket

A nagyváradi repülőtér kifutópályájának meghosszabbítását és a támogatott árú repülőjegyeket jóváhagyták, így a gyakorlatban is nemzetközivé válhat a papíron tavaly augusztus óta annak nyilvánított reptér – számolt be tegnap Cornel Popa megyei tanácselnök a Nemzeti Liberális Párt váradi székházában megtartott sajtótájékoztatóján.

meghosszabbithatjak 1

Bár a kifutópálya felújítását még az előző tanácselnök mandátuma idején jóváhagyták, a pénzt akkor átirányították a szucsávai és konstancai repterekhez. A mostani támogatást felhasználatlanul maradt pénzalapok átirányításával kapták meg, mondta a tanácselnök, aki nyilvánosan is megköszönte Marcel Boloş és Valentin Trifan munkáját. Popa arról is beszámolt, megkapták az Országos Versenytanács értesítését arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a repülőjegyek árának támogatását, ezt annak érdekében kérte a megyei tanács, hogy a nemzetközi légi járatokat elindíthassák majd a váradi reptérről. A légitársaságok érdeklődnek, mondta Popa, és az előzetes beszélgetések alapján úgy tűnik, olasz-, spanyol- és németországi járatok indítására lenne érdeklődés. Ami a jegyárakat illeti, a tanács öt éven át támogathatja őket (az első évben repülőjegyenként húsz euróval, majd a támogatás összege évente egy euróval csökken), ha a légitársaság vállalja, ennek lejártával még öt éven át biztosítja a repülőjáratok üzemeltetését.

Júniusban és júliusban bírálják el az élesdi és a vaskohsziklási kerülőutak megépítésére kiírt pályázatot, mondta Popa, aki elmagyarázta, az utóbbi Belényes, Vaskoh és Vaskohsziklás mellet halad majd el. Az élesdi körgyűrű két szakaszból áll majd, a déli 9,1 kilométer, az északi pedig 7,6 kilométer hosszú lesz. A munkálatok értékét 265 millió lejre becsülik áfa nélkül. A Belényes–Vaskoh–Vaskohsziklás kerülőút 27,2 kilométer hosszú, áfa nélkül 416 millió lejre becsülik a költségeket.

Fried Noémi Lujza