Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Meghatározott időre alkalmazzák az egyetemi oktatókat

Ennek a hónapnak a végén lejár a határidő, amíg beszerezhették doktori diplomájukat azok az egyetemi oktatók (előadók, tanársegédek, asszisztensek, szeminaristák), akik ezidáig nem rendelkeztek ilyen okmánnyal. Jövő hónaptól kezdődően pedig elveszti posztját a tanári testület minden olyan tagja, akinek nincs meg a doktori képesítése.

meghatarozott

A tanügyi törvény eredetileg 2015. február 9-ét határozta meg a doktori cím megszerzésének határidejeként, ezt azonban egy sürgősségi kormányrendelettel szeptember végéig meghosszabbították, országos szinten ugyanis több mint ezer személy vesztette volna el állását egyidejűleg, az egyetemek pedig súlyos oktatóhiánnyal szembesültek volna.

A rendelkezés Bihar megyében körülbelül 130 személyt érint. Közülük 58-an a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti karán dolgoznak. Mivel a rendelkezésre álló idő alatt nem tudták biztosítani az érintettek doktori képzésének befejezését, az egyetem szenátusa kiskaput keresett és talált is az oktatók megtartására. A szabályzat ugyanis engedélyezi, hogy meghatározott időtartamú szerződéssel alkalmazzák a doktoranduszokat, vagyis a doktori képzést már elkezdett oktatókat.

„Öt évre szóló tanulmányi szerződéseket használunk. Ezeknek alapján biztosítanunk kell a tanulmányi folyamatot és az oklevelek kibocsátását. Igyekeztünk elkerülni, hogy tanárhiány lépjen fel” – nyilatkozta Sorin Curilă, az egyetem szenátusának elnöke.

Sz. G. T.