Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megfékeznék a kanyarójárványt

Akárhogy is iparkodnak a román járványügyi hatóságok, ez ideig nem sikerült úrrá legyenek a kanyarójárványon. Kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter és Carmen Dan belügyminiszter bemutatott egy határozatcsomagot, amelynek alapján szigorú intézkedéseket fognak bevezetni egész Románia területén a kanyarójárvány megállítása érdekében. Kedden egy videokonferencián egyeztettek a minisztérium szakértői a prefektúrákkal, ennek eredményeként az önkormányzatoknak meg kell szervezniük a beoltatnak gyermekek nyilvántartásba vételét. Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbb kanyarós megbetegedés, illetve járványgóc a kisebb települések cigánytelepein van, ott ugyanis sajnálatos módon nagyon sok gyerek nemhogy a kötelező oltásokat nem kapta meg. A járványt megállítani hivatott kampányhoz csatlakoznak a megyei közegészségügyi igazgatóságok és a háziorvosi rendelők is.

Florian Bodog Fotó: Csikos Rolland

Florian Bodog
Fotó: Csikos Rolland

Bodog miniszter kijelentette, ő is részt fog venni a kampányban és az ellenőrzésekben. Az egészségügyi miniszter a videokonferencián kijelentette, a települések polgármesterei lesznek a felelősek azért, hogy nyilvántartásba vegyék a be nem oltott gyerekeket, és amennyiben egy faluban nincs orvosi rendelő, az ottani önkormányzat köteles egy úgynevezett karantén-épületet kialakítani, ahol elkülöníthetik a kanyarógyanús betegeket a járványügyi szakorvosok érkezéséig. Romániában egyébként még nem rendelték el, hogy a kötelező védoltásokat, így a jelenlegi törvények értelmében senkit nem kényszeríthetnek arra, hogy akarata ellenére beoltassa gyerekét. Arra a kérdésre, hogy mégis hogyan akarják erre rávenni a roma szülőket, Bodog kitérő választ adott, mondván: reméli, a szülők is megértik a járványmegelőző kampány fontosságát. Erőszakkal természetesen senkit nem fognak beoltani, de a problémás helyekre kirendelnek egy-egy járványügyi csoportot, melynek feladata lesz megértetni az oltások fontosságát a szülőkkel.

Tavaly júniustól j július 18-ig Romániában összesen 8017 kanyarós esetet regisztráltak, a múlt héten, egy hét leforgása alatt 370 új megbetegedés történt. A legtöbb beteg továbbra is Temes megyében van, ezt követi Krassó-Szörény, majd Arad megye. Május végén Bihar megyében 74 kanyarós gyerek volt, valamennyien cigány származásúak. A betegség fertőző gócai a többnyire mélyszegénységben élő romakolóniák, ahol ráadásul nagyon sok a kisgyerek. Tegnap a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Daniela Rahotă elmondta, hogy megyénk megkapta a kellő mennyiségű ROR (kanyaró–rózsahimlő–mumpsz elleni) kombinált vakcinát, a gond azonban továbbra is az, hogy a roma közösségekben élők nem hajlandók orvoshoz vinni gyerekeiket.

A Bihar megyeit települések polgármesterei még nem kaptak semmilyen utasítást arra, hogy elkezdjék a be nem oltott gyerekek nyilvántartásba vételét. Szúrópróbaként Mados Attilát, Bihardiószeg polgármesterét kérdeztük meg, az elöljáró pedig elmondta, szerdáig ő sem kapott semmilyen értesítést járványügyben. Ott amúgy az iskolás gyerekek 38 százaléka roma származású, de a polgármester nem tud arról, hogy Diószegen van, vagy lett volna kanyarós megbetegedés. Egyelőre ugyanez a helyzet más Bihar megyei településeken is.. A járványmegelőző kampány kivitelezésének gyakorlati részleteit egyelőre nem ismertették sem a polgármesterekkel, sem a háziorvosokkal.

Szőke Mária 

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményéből kiderült, hogy tavaly 24 kanyaróban megbetegedett gyereket találtak, a kanyarós betegek száma  2017 január elsejétől mostanáig 256-ra nőtt.. A 256 feljegyzett esetből 229 olyan gyerek, aki nem, vagy csak részlegesen kapta meg az oltást, 27-en pedig a megfelelő módon kapták azt.

A 229 esetben  81-en nem voltak beiratkozva háziorvoshoz, 68-an nem jelentek meg az oltásért, 61-en még nem érték el az olthatóság korhatárát, 8 esetben nem lehet tudni mia z oltás elmaradásának oka, a többiek pedig visszautasították az oltást.

A legtöbb kanyarós gyermek gyermek roma származású a következő településekről: Fugyivásárhely, Bihardiószeg, Köröskisjenő, Mezőszakadát, Élesd, Érselénd, Kiskereki, Érkeserű, Erdőgyarak.