Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megérkeztek a Százszorkép Kiadó 2017-es falinaptárai

Több érdekes és tetszetős falinaptár jelent meg 2017-re az Erdély Anno naptárt is jegyző Százszorkép Kiadó kínálatában. A nagyváradi könyvesboltokban is fellelhető kiadványokból válogattunk egy csokorral, amelyek nemcsak a falon, de a karácsonyfa alatt is jól mutatnak.

 

Erdély Anno

A tág értelemben vett Erdély régi arca tárul elénk ebben a már klasszikusnak számító kiadványban, amikor még Gyimesbükknél húzódott az ezeréves határ, és amikor a nagyváradi Bémer tér, valamint a Szent László tér sem viselt annyi „sebet”, mint manapság. A kiadványban szereplő ritka, régi képeslapokon feltűnik a nagybányai festőiskola épülete is, amint épp előtte gyakorolják a piktorok a festészet fogásait, de megjelenik az egykori békés Verespatak is 1913-ból. A többi érdekes felvétel és a hozzájuk kapcsolódó magyar és angol szövegek révén időutazást tehetünk a századfordulós Szatmárnémetibe, Brassóba, Kolozsvárra, Tordára, a kegyhelyéről híres Máriaradnára, valamint Székelyudvarhelyre, Balázsfalvára, Tusnádfürdőre. Lélekben tehetünk egy kirándulást a Vaskapu-szorosba is, az egykori Széchenyi-emléktáblához, amit a nagy dunai vízierőművek megépülte után sajnos elnyelt a folyam.

22 Erdély A.indd

Nagy Magyarország Anno

A mainál több mint háromszor nagyobb történelmi Magyarországra és ezen belül Püspökfürdőre is elröpít minket ez a szép és érdekes falinaptár. Címlapján egy ma már szimbolikus jelentőségű, több mint száz éves képeslap kapott helyet, amelyen Esztergom és Párkány látható a Mária Valéria híddal. Mint tudjuk, azóta sajnos két külön országot köt össze ezen a helyen e híd. De feltűnik a naptárban Budapest mellett a másik régi magyar főváros, Pozsony, valamint Sztrecsény festői várromja és Rimaszombat is a Felvidékről. Egy-egy ritka régi fotográfia felidézi Erdélyből Torockó, Püspökfürdő, Kolozsvár és Marosvásárhely egykori varázsát, a Délvidékről Árpatarlót és Raholca hatalmas várát, Kárpátaljáról a régi Csapot, valamint az Ausztriához került híres búcsújáróhelyet, Boldogasszonyt. A kiadványt Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944, illetve a Torockó és környéke régi képeslapokon című kötetek nagyváradi írója jegyzi, akinek ez a 20. saját szerkesztésű naptára.

22 Nagy Mo A.indd

Naptárkülönlegességek

Igazi magyar finomságokról készült ínycsiklandó fotók szerepelnek a Magyar ételek elnevezésű, 30×40 centiméteres nagy naptárban a hajdúsági töltött káposztán és az alföldi bográcsos babgulyáson át a Rigó Jancsi tortáig. Az ételek elkészítéséhez magyar és angol nyelven „tálalt” receptek állnak rendelkezésre Liptai Zoltán többszörösen díjazott mesterszakács konyhájából.

A magyar rockzene élvonalának egy markáns része köszön vissza a Rocknaptár elnevezésű nagy falinaptárban, ami három év szünet után jelent meg ismét. A kiadványban „fellép” a Moby Dick, a Beatrice, a Pokolgép, a Korál Forever Band, az Omen, a Kalapács, a Bikini, az Edda, a Karthago, a Lord, a Mobilmánia, az Akela és a Deák Bill Blues Band. A fotók alatt érdekes információk találhatók minden zenekarról.

Rendhagyó színezős naptár a Családi tervező naptár, amelynek segítségével könnyedén megtervezhető és összehangolható akár egy öttagú család élete is az év első napjától a legutolsóig. A havi tervezgetésben Turi Sári hónapokhoz igazított barátságos rajzai segítenek, amiket kicsik és nagyok is kiszínezhetnek.

Hónapról hónapra kalauzol bennünket a kerti munkák rengetegében a Kertésznaptár elnevezésű, 22×22 cm-es, praktikus méretű falinaptár. A hangulatos fotók mellett a kiadvány számos tippet ad a gyümölcsös és a veteményeskert gondozására, de olvashatunk benne a gyep, a virágoskert, sőt még a kerti halastó gondozásáról is.

A 30×40 centiméteres, Hungarikum elnevezésű falinaptár kincseinkről, a hungarikumokról szól. Megkapó képek és kétnyelvű ismertetők szerepelnek benne a matyó és a kalocsai hímzésről, a busójárásról, a magyar szürkemarháról, a húsvéti locsolkodásról, illetve a Tokaj-hegyaljai pincékről, a herendi porcelánról, a Rubik-kockáról, a kalocsai paprikáról, valamint a karcagi birkapörköltről, de még a szódavízről és a puliról is.

Híres magyar színésznőkről szól a Magyar dívák elnevezésű naptár, amelynek képanyagát az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum biztosította. „Boldog az a rendező, aki egyszer életében találkozik ilyen színésznővel, akinél valósággá válik, amit a legmerészebb rendező csak óhajtva sejt” – írták annak idején Bajor Giziről, de ez minden bizonnyal érvényes lehetett Honthy Hanna, Dajka Margit, Karády Katalin, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Németh Marika, Ruttkai Éva, Bara Margit, Psota Irén, Lehoczky Zsuzsa, Béres Ilona és Tordai Teri esetében is. Ők vonulnak fel e falinaptár lapjain, a fényképekhez kapcsolódó magyar és angol leírásokban pedig érdekes momentumok villannak fel a művésznők életéből.

Annyi újítás társul a jövőbe látó Leonardo da Vinci nevéhez, hogy még felsorolni is nehéz. A polihisztorról elnevezett naptár viszont összegyűjtötte legérdekesebb találmányait, terveit és rajzait, amelyek talán a leginkább jellemzik e csodás elme munkásságát. A Százszorkép Kiadó írója és szerkesztője, Balázs D. Attila a Da Vinci-féle örökség nyomába eredt, így születtek a képekhez kapcsolódó érdekes leírások.

Az említett kiadványokat – amelyekben bővített magyar keresztnévjegyzék is található – a Százszorkép Kiadó többi falinaptárjával együtt megtalálják a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban, a Garasos déli hídfőjénél pedig a Libris Antica (Libri’s) könyvüzletben, illetve a Ketyere Hobbiboltban.