Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megérkezett az első nemzetközi járat

Csütörtökön este szállt le a frissen felújított nagyváradi repülőtérre az első nemzetközi charter-járat, amelyik egyenesen Tel Avivból érkezett, 147 izraeli turistával a fedélzetén. Az Air Bucharest vállalat Boeing 737 típusú repülőgépe, mintegy háromórás utazást követően, 20.15-kor landolt a bihari megyeszékhelyen. A pilóta a 2100 méteresre hosszabbított leszállópályának alig a felét vette igénybe a manőver kényelmes kivitelezéséhez.

megerkezett 1

Az esemény kapcsán a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Cornel Popa megyeitanács-elnök, Gheorghe Pasc, a repülőtér parancsnoka, Koppelmann Félix, a nagyváradi zsidó hitközség vezetője, valamint Alina Giurgiu, az Eurovacanta turisztikai iroda képviselője. Mint elhangzott, a most Váradra érkezett turisták tíz napot maradnak majd a megyeszékhelyen, ezt követően pedig május elsején utaznak vissza Izraelbe.

megerkezett 2

A nyár folyamán ugyanakkor a Blue Air vállalat rendszeres járatot üzemeltet majd Tel Aviv és Nagyvárad között. A gépek július 6. és augusztus 31. között, szerdánként fognak közlekedni. Felszállás Tel Avivban 8 órakor, érkezés Nagyváradra 11.20-kor; a visszaúton felszállás Nagyváradról 12.10-kor, érkezés Tel Avivba 15.20-kor. Mint a repülőtér parancsnoka hozzátette, az Izraelbe közlekedő, illetve az onnan érkező járatok mindegyikét kiemelt biztonsági protokoll szerint kezelik. Ennek megfelelően az első nemzetközi járat csütörtöki landolásakor is a csendőrség kivezényelt osztaga gondoskodott a biztonságról. A jegyárakról egyelőre nem nyilatkoztak az illetékesek.

„Az izraeli turistákat mindig is érdekelte az országunk és különösképpen Nagyvárad, hiszen sokuk családja származik innen. Ne felejtsük el, hogy Váradnak egy 33 000 fős zsidó közössége volt a világháború előtt, és a kivándorolt túlélők gyermekei, unokái szeretnek visszatérni, hogy megnézzék, hol születtek, hol tanultak, hol imádkoztak a felmenőik. Eddig azonban nagy akadályt jelentett, hogy nem volt közvetlen járat Nagyváradra, s az ide utazók legalább egyszer át kellett szálljanak” – mondta el Koppelmann Félix hitközség-vezető, aki az alkalomhoz illően a pészah hagyományos eledelével, a pászkával és hagyományos zsidó zenével fogadta az érkezőket.

Sz. G. T.