Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megérkezett a nagyharang Olasziba

A Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség képviselői pénteken hajnalban indultak útnak, hogy Lázár Imre harangöntő mester székelyudvarhelyi műhelyéből hazahozzák a templom újraöntött nagyharangját. A tartozékaival együtt összesen kéttonnás haranggal 17 órakor érkeztek meg Nagyváradra, ahol a Bereczki Sándor presbiter által biztosított erőgépekkel leemelték a teherautóról és behúzták a templom ajtaja elé.

megerkezett

Érdekesség, hogy Olasziban már a harang megérkezése előtt hallható volt annak hangja. Az átvételkor ugyanis hagyomány szerint kipróbálták az idiofon hangszert Székelyudvarhelyen és a próbakongatás hangfelvételét interneten keresztül elküldték Nagyváradra is – így a harangozás alkalmával az olaszi templom hangszóróiból már a nagyharang is megszólalt és hallható volt, milyen csodálatosan cseng össze a jelenleg is használatban levő kisharanggal.

A vadonatúj nagyharang körülbelül egy hétig áll majd a templomajtó előtt, amíg jövő vasárnap, szeptember 27-én, délelőtt 11 órától Csűry István püspök és a lelkészek fel nem szentelik. A szentelési ünnepségre már ezúton is szeretettel hívják Nagyvárad magyarságát.

Szombati-Gille Tamás