Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megérkezett a kánikula

Ha eddig a hűvös, csapadékos időjárás miatt panaszkodtunk, a következő napokban fordul a kocka, ugyanis az előrejelzések szerint ránkköszönt az első idei kánikula. Nagyváradon és környékén a meteorológiai előrejelzések szerint egész héten nagy meleg várható, a hőmérő higanyszála általában a 30 Celsius-fok fölé kúszik.

A kánikula szó latin eredetű, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép után lett elnevezve, s valószínűleg a „kutya meleg van” magyar mondás is innen ered.

megerkezett a kanikula

Egyes tudósok úgy vélik, hogy az ózonréteg megvékonyodása miatt a napsugarak sokkal károsabbak, égetőbbek, mint pár évtizeddel ezelőtt, ezért hallani lépten-nyomon ilyenkor, hogy az UV-sugárzás miatt minél kevesebbet tartózkodjunk a tűző napon, s lehetőleg rendszeresen kenjük be a ruhából kilátszó testrészeinket valamilyen erős fényvédővel dúsított testápolóval vagy napozókrémmel.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) felhívást adott ki, amelyben a kánikulában javasolt óvintézkedések betartására kérik a lakosságot. A déli, kora délelőtti órákban, a nagy meleg idején, akinek nem muszáj, ne menjen a napra. Az idősek, szív-és érrendszeri betegek lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a napon. Nagyon fontos mindenki szánmára, hogy a kánikula ideje alatt megfelelő mennyiségű folyadékot igyon elkerülve ezzel a szervezet kiszáradását. Javasolt a különféle, nálunk szerencsére elérhető áron megvásárolható ásványvizek fogyasztása, ezekben sok olyan ásványi anyag van, mely pótolja a szervezetben az izzadás által távozott sókat, nyomelemeket. De a hideg csapvíz is enyhülést hoz, a városban levő ivókutak zömmel működtek tegnap. Ha ilyenekből iszunk, zárjuk el azokat, ugyanis nem egy esetben megfigyelhető, hogy lusta, felelőtlen alakok nyitva hagyják a kutakat, és a víz órákon át pazarlódik, csorog el a semmibe. Nem ajánlott alkoholt fogyasztani kánikula idején, ugyanis ez a nagy melegben fokozottabban fejti ki hatását, könnyen berúghat, vagy rosszul lehet az ember akár kis mennyiségű szeszes italtól is. Ha nagyon ki vagyunk melegedve, ne igyunk azonnal és lehetőleg ne jéghideg vizet vagy üdítőt, mert ezzel nemcsak a torkunkat forrázzuk le szó szerint, de akár egy tüdőgyulladást is beszerezhetünk. Fokozott óvatossággal kezeljük az élelmiszereket, kerüljük a nehezen emészthető, zsíros étkeket, s az ennivaló tárolására is szenteljünk nagyobb figyelmet. Kétnapos főtt ételt érdemes felforralni fogyasztás előtt, a nyári melegben a tojásos, tejes ételeket még jégszekrényben sem ajánlott 48 órán túl tárolni. A nyár csemegéjével, a fagylalttal sem árt csínján bánni, az előrecsomagolt fagyik csomagolásán mindig nézzük meg a szavatossági időt. Figyeljünk oda állatainkra is ezekben a meleg napokban, többször cseréljük az ivóvizüket, a házőrző kutyáknak pedig biztosítsunk árnyékos helyet, ahova behúzódhatnak napközben. Leparkolt, felhúzott ablakú kocsiban sose hagyjuk ott bezárva, még kis időre se kutyáinkat, mivel pár perc is elég, hogy az állat hőgutát kapjon.

Az öltözködésben próbáljuk előnyben részesíteni a világos, könnyű anyagból készült ruhadarabokat. A hölgyek óvatosan bánjanak a sminkeléssel is, a tűző napra ugyanis a festékkel bekent bőr érzékenyebben reagál. Napozni sose menjünk kisminkelve. Óvatosan bánjunk a légkondicionálással is, nem megoldás ugyanis az, a tájainkon tévesen elterjedt metódus, hogy 15-16 Celsius-fokra viszik le a hőmérsékletet. A szervezet nem tudja a kinti meleget és benti művi hideget megfelelően feldolgozni, s ez egy-kettőre betegséghez vezet. Az ideális ilyen esetekben a 24–25 Celsius-fok, ami nemcsak kellemesebb és egészségesebb, de a légkondicionáló szerkezetek sem mennek tönkre olyan gyorsan.

Tegnap délelőtt már jól látszott a nagyváradi belvárosban, hogy itt a kánikula, a korzón ugyanis alig jártak, viszont az ott található vendéglői teraszok zsúfolásig tömve voltak hűsülő emberekkel. Nem egy vendéglős szabadtéri ventillátorokat is pakolt ki az asztalok mellé, láthatóan megnőtt a hideg üdítőre, sörre, fagylaltra való igény. A belvárosban a legtöbb szökőkút működött, a Fő utcai két vízspriccelőt azonban tegnap nem indították be. A Nagyvárad több pontján található „kuckókat”, ahol a nagy melegben megpihenhetnek a lakosok, hűsölhetnek kicsit, már ma megnyitják – tudtuk meg az önkormányzat sajtóosztályától. A konténerek naponta 10–18 óra között tartanak majd nyitva.

Szőke Mária