Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megérett a dinnye!

Két év szünet után az érmelléki dinnyetermesztés ősi földjén ismét megrendezték a már hagyományosnak számító dinnyefesztivált, a mely ezúttal a tizenkettedik volt a sorban. A kétesztendős kényszerszünet egy éppen folyamatban lévő vidékfejlesztési projekt hozadéka volt, melynek keretében a Petőfi-kultúrház is teljes felújítás alá került, illetve a községi utak építése is ezzel egy időben zajlott. Mivel a 2,5 millió eurós vidékfejlesztési beruházás a végéhez közeledik, a községi vezetés elérkezettnek látta az időt újraindítani a kétnapos rendezvényt, adózva ezzel a több mint tizenegy éves hagyománynak.

megerett 1

Megnyitó az iskolaudvaron

A dinnye tisztelete

Az Érmelléken – de máshol is – minden fesztiválnak meg van a maga különleges színfoltja. Az augusztus eleji körtvélyesi népünnepély legszebb attrakciója a piros belű dinnye, amelyről még a határon túli dinnyetermesztők is elismerően nyilatkoznak.

A dinnyeszüret dicsérete a helybéliek találmánya, és hozzájuk illik leginkább e kényes kobakos gyümölcs „megéneklése” is, hisz az itteni dinnye mézédes piros leve messzi földre elvitte a falu hírnevét, mi több, egyenesen a csányi (Heves megye, Magyarország) dinnyével emlegetik egy napon. Mi sem bizonyítja jobban, mint az a nagy választék és kereslet, amellyel a község bejáratánál, illetve végig a nagykárolyi úton naponta találkozik az idelátogató.

megerett 2

Az új kultúrház belső tere és az első látogatók

A dinnyésgazdák ilyenkor kelnek versenyre egymással, ki termesztette az év leghatalmasabb, legédesebb gyümölcsét. Augusztus a nagy dinnyeevészetek ideje is egyben. Ilyenkor döntik el azt is, ki a leggyorsabb dinnyeevő a környéken. Szombaton, az embert próbáló hőség ellenére már kora délután színes ruhás menettáncosok, és a községháza előtt gyülekező vendégek sokasága hirdette: valami készülődik a faluban. A parádés felvonulást követően a politikusoké és a vendégeké volt a főszerep, akik az iskolaudvaron felállított színpadra sorakozva köszöntő beszédekkel tisztelték meg a helybéliek ünnepét.

megerett 3

Szónoklatok és jókívánságok

Elsőként Nagy István polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, valamint a megyeszékhelyről érkező Bíró Rozália szenátort és Szabó Ödön képviselőt, majd bemutatta a környező települések vendég-elöljáróit is. Üdvözölte a helybéli tisztségviselőket, lelkészeket, akik később áldást mondtak a rendezvényre, illetve a felavatásra váró kultúrházra is. Nagy István először Bíró Rozáliának és Szabó Ödönnek adta át a beszéd fonalát, majd Nyakó József érmihályfalvi, valamint Horváth Béla szalacsi polgármesterek köszöntő beszédeivel folytatódott a jókínvánságok sorozata. Az ünnepi beszédek után átvonultak a Petőfi Sándor nevét viselő kultúrházhoz, ahol elkezdődött annak ünnepélyes avatója.

megerett 4

Biró Rozália Bihar megyei szenátor beszéde a kultúrházavatón

 

Minél több keresztelőt!

A település főterén a református templommal és a községházával szemközt áll a szinte alapjaiból megújult kultúrház, amely előtt összegyűlt a falu apraja-nagyja. A mintegy száz esztendős épület teljesen eredeti formájában, igényesen kimunkálva köszön vissza a helybéliekre. A polgármester, aki a létesítmény megújulását koordinálta, még a nyílászárók rusztikus formájára is odafigyelt, ami azt jelenti, a régiekkel azonos ajtók, ablakok kerültek vissza a megújult ingatlanra.

megerett 5

Szalagvágás

Az ideseregletteket ismét Nagy István köszöntötte, majd ismertette a tervezet paramétereit, illetve pénzviteli adatai, amelynek részeként a helyi kulturális élet jótállója is megépült. Ismét szót kaptak a politikusok is, akik osztoztak a polgármester abbéli reményében, hogy nevezett helyiségben több lesz a keresztelő és a lakodalom, mint a halotti tor. Közben megérkezett a magyarországi Simonka György fideszes országgyűlési képviselő is, aki nemcsak politikusi minőségben, de dinnyetermesztőként is képviseltette magát a rendezvényen. Simonka rövidre szabott beszédében kifejezte örömét, hogy eme dinnyetermesztői hagyományokkal rendelkező település vendége lehet és megtoldotta azzal is, hogy a községi vezetés számíthat baráti támogatására. Nagy István végezetül megköszönte a két esztendővel ezelőtt leköszönt Kovács Zoltán polgármesternek is a nagyszabású projekt beindítását, amelynek gyümölcse ezekben a hónapokban érett be.

megerett 6

A felújított Petőfi Sándor kultúrház

Az épületet Alexandru Cervid görögkatolikus plébános és Szabó József református lelkipásztor áldotta meg. A nemzeti színű szalagot pedig Bálint József, a munkálatok tervezője és kivitelezője, Szabó Ödön, Bíró Rozália, Nagy István, Gheorghe Iacob községi alpolgármester és Simonka György vágták el. A bejáratnál a szalagvágás pillanatában konfetti ágyú biztosította a színes papír-esőt, majd ezt követően svédasztalnál ünnepelték az eseményt. A késő délutáni és az esti zenés-táncos programokhoz sörsátrak és csórékolbász, illetve zsiványpecsenye sütögetők biztosították a jó hangulatot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinnye eladó!

A vasárnap néhány fontos momentumára még visszatérünk.

Sütő Éva