Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megelőznék a sikkasztásokat

Olyan számítógépes programot szeretne bevezetni Nagyváradon a helyi önkormányzat, amelynek segítségével nyomon lehet követni a tulajdonostársulások pénzügyi tevékenységét: a lakók befizetéseit, az elmaradásokat, a tulajdonostársulásnak a szolgáltatókhoz – szemétszállításra, hideg és meleg vízre, fűtésre – átutalt összegeket, tartozást. Ezt pedig nemcsak az érintett lakosság, hanem mind a városháza illetékesei, mind a szolgáltató bármikor ellenőrizni tudná. A részletekről tegnap Mircea Mălan váradi alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be.

megeloznek 1

Mint hangsúlyozta, az ötletet a szomorú valóság adta: az alpolgármesteri, polgármesteri fogadóórákon elhangzott lakossági panaszok, melyek java része a tulajdonostársulásokra vonatkozott. Ezek szerint például nincsenek igazságosan elosztva a kifizetendő költségek, vagy éppen egy-két rosszul fizető lakó miatt az egész lakótársulás szenved, mert a felhalmozódott tartozás miatt a szolgáltató elzárta a meleg vizet vagy éppen a fűtést. Mălan azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg a váradi, kb. 800 tulajdonostársulás közül 2008 óta tizenhétnek az adminisztrátora vagy az elnöke elsikkasztotta a lakók pénzét, melynek összértéke 2,3 millió lejre rúg. Ennek a projektnek pont az a célja, hogy a fentebb felsorolt problémákat időben megakadályozzák a be- és kifizetések nyomon követésével.

Egyébként ez, a még fejlesztés alatt álló program egyedi lesz Romániában. Ezt egy bukaresti cég bocsátja a váradi önkormányzat rendelkezésére egy féléves, ingyenes próbaidőre, melyet a megyeszékhely 1 000 lakosánál – több lakónegyedre felosztva – szerelnek fel és tesztelnek. Ezután és eközben is megbeszélést tartanak majd mind a tulajdonostársulásokkal, mind a lakossággal, figyelembe veszik észrevételeiket, és ennek függvényében bővítik, véglegesítik majd az alapprogramot.

Egyébként azt is érdemes tudni, hogy e program bevezetése után a lakosság, a szolgáltató és a városházi illetékesek is nyomon követhetik bármikor a lakótársulások pénzmozgását. E révén a bürokratikus útvesztőket elkerülve a lakosok sms-ben és e-mailen tehetnek majd panaszt, és a szolgáltató hasonlóképpen tudja majd időben értesíteni az érintetteket egyes munkálatok miatti szolgáltatások megszakításáról.

Sükösd T. Krisztina