Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megelőzéssel a rák ellen

Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, a szenátus Emberjogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának elnöke tegnap Nagyváradon sajtótájékoztatón ismertette, hogy a rákellenes küzdelem világnapja (február 4.) előtt egy nappal, Bukarestben megtartott A rák elleni fellépés világnapja című konferencia eredményeként a résztvevők aláírták azt a törvénytervezetét, amely ettől az évtől október 1-jét Romániában is a mellrák elleni fellépés világnapjává nyilvánítja.

A bukaresti konferencia

A bukaresti konferencia

Mint Biró hangsúlyozta, a cél e kór megelőzése, és ehhez lényeges az összefogás, az emberek, a betegek megfelelő tájékoztatása. Fontos a felelősségtudat, az hogy időben megfelelő egészségügyi vizsgálatokra, szűrésekre menjenek, főleg a 40 év felettiek. „Egy grammnyi megelőzés felér egy tonna gyógyszerrel. Ha időben diagnosztizálják a rákot, akkor az esetek harmada gyógyítható” – fogalmazott Biró Rozália, hozzátéve, hogy itt nem a statisztika a lényeg, hanem az emberi élet a tét. Mint kiemelte, 2013-ban Romániában vezető helyen állt a tüdőrákos esetek száma (11 600 betegből 10 071 halt meg egy év alatt), ezt követték a  az alhasi és gerincet érintő rosszindulatú daganatos esetek (5 670 betegből 1 250-en nem élték túl a kórt), a harmadik helyen pedig a mellrák áll, amely akkor kb. 8 900 nőt érintett, közülük pedig egy esztendő alatt 3 200-an nem élték túl e betegséget.

Biró Rozália az általa beterjesztetett törvénytervezetről elmondta: célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a megelőzés szükségességére, hiszen világszerte évente több mint egymillió nőt diagnosztizálnak mellrákkal, valamint 410 ezer a mellrák következtében elhunytak száma. Európában pedig Románia ilyen téren sajnos az élvonalban áll.

Sükösd T. Krisztina