Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megduplázták az ellátottak számát

A Szent Erzsébet-gyűjtés eredményéről, az adományok felhasználásáról, illetve a Caritas Catolica által indított negyven napos irgalmassági maratonról számolt be pénteken Rajna József egyesületelnök és Derzsi Ákos ügyvezető igazgató.

megduplaztak 1

A Szent Erzsébet-gyűjtést minden évben Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon szervezik meg az egyházmegye római katolikus templomaiban a Caritas Catolica megsegítettjeinek javára.

„A hívek által felajánlott adományok lehetővé tették számunkra, hogy a szegénykonyha szociális ellátottjainak számát 35-ről 68 főre emeljük Nagyváradon. Vagyis a megyeszékhelyen 33 rászorulóval többnek tudunk napi egy meleg ebédet biztosítani, mint idáig. A Szent Erzsébet-gyűjtés nyomán ugyanakkor a margittai szegénykonyhán hat, a tasnádi szegénykonyhán öt fővel emelkedett a szociális ellátottak száma. Az egyházmegye szintjén 44-gyel emelkedett az ellátott rászorulók száma” – nyilatkozta Derzsi Ákos.

megduplaztak 2

Negyven nap az irgalmasság útján

A Caritas Catolica vezetői ugyanakkor beszámoltak a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság szentévének záróakkordjaként szervezett jótékonysági maratonról is. „Irgalmasságra nemcsak a szentévben, hanem életünk minden napján szükség van, különösképp az ünnepi időszakban. Emberi és keresztényi elégtételünk abból származik, hogy megosztjuk embertársainkkal azt, amink van” – hangsúlyozta Rajna József atya, a Caritas elnöke.

A Caritas által indított jótékonysági maraton november 11-én vette kezdetét és december 24-én ér véget a Szent Márton Idősek Otthona kápolnájában tartandó ünnepi szentmisével, amelyet Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutat be. A maraton keretében összesen ezer ember számára oszt forró teát és fánkot a nagyváradi Caritas a karácsonyt megelőző öt héten át, heti egy alkalommal. Idáig hatszáz adag fánk és tea került kiosztásra a Fő utcán (további két osztás lesz: december 15-én és 22-én). Az akciót a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatta.

A Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) támogatásával 360 kézzel kötött pulóvert, sapkát, sálat, valamint negyven kötött pelerint osztott szét a Caritas 2–10 év közötti vidéki gyermekek részére többek közt Biharfélegyházán, Nagykágyán, Vajdán, Tenkén és Bélfenyéren. A téli ruhákat egy harminc idős hölgyből álló nyugdíjas csoport kötötte.

A Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának munkatársai több mint ötven személy számára végeztek ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést november 29-én, a nagyváradi ERA Parkban.

A Jersey-i Beaulieu Római Katolikus Líceum önkénteseinek segítségével ugyanakkor 12 rászoruló család részére osztott a Caritas tartósélelmiszer-csomagokat és pokrócokat a biharpüspöki szemétlerakó tőszomszédságában levő nyomortelepen, december 12-én.

megduplaztak 3

Regionális önkénteshálózat

„A jótékonysági maraton során is számos önkéntes segítette munkánkat. A szociális szolgáltatások terén létfontosságú az önkéntesség, ezért a Caritas idén februártól kezdődően külön projektet indított az önkéntesprogram fejlesztésére, a Svájci–Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával és partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel” – nyilatkozta Derzsi Ákos ügyvezető igazgató.

A VOLO nevet viselő projekt három megyére (Bihar, Szatmár és Szilágy) kiterjedő önkénteshálózat kiépítésére irányul. A projekt keretében létrehoztak egy online önkéntes adatbázist (www.volonet.ro), amely összehozza a keresletet a kínálattal a szociális segítségnyújtás terén.

„A weboldalra továbbra is várjuk olyan 16 éven felüli személyek jelentkezését, akik szívesen vállalnának önkéntességet az érintett megyékben, valamint olyan civil szervezetek feliratkozását, amelyeknek önkéntesekre van szükségük szociális tevékenységekhez” – tette hozzá a Caritas-igazgató.

Sz. G. T.