Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megdézsmálták a virágsétány tulipánjait

Pár héttel ezelőtt gesztusértékű és látványos meglepetéssel kedveskedett a nagyváradiaknak az Ezredévi Emléktéren (ma Piaţa Libertatii) levő kis virágbolt tulajdonosa, Marius Sabău, aki 27 ezer tulipánt ültetett a parti sétány mentén levő sétálóút szélére.

A tavaszi rügyfakadáskor így ez a Körös-parti rész igazi színkavalkádban pompázott, a kinyílott virágok piros, sárga, fehér, bíbor, narancssárga szirmai megkapóan széppé tették a folyópartot. A váradiak örömmel fogadták a virágkötő nagylelkű ajándékát, melyről egyébként a sajtó is beszámolt.

megdezsmaltak 2

Az örömbe azonban hamar üröm vegyült. A pompázatos virágágyásokból ugyanis múlt hétvégén jó néhány eltűnt, sőt a virágágyásokat is szétdúlták. Tegnap ellátogatottunk a helyszínre, s a virágbolt eladónőjétől megtudtuk, a szélső ágyásokból körülbelül 25 tő tulipánt loptak el. A tettesek azonban hamar kézre kerültek, és mint kiderült, ily módon akartak egy kis zsebpénzhez jutni. Még sötétben kiásták a frissen ültetett virágokat, melyeket másnap próbáltak eladni a nagypiacon, azonban ott a rendőrség lefülelte őket. Tegnap a feldúlt virágágyásokat már rendbe tették a virágbolt tulajdonosai, a parti virágsétányon nem látszott, hogy ott nem is olyan rég vandálok jártak.

Azt azonban nem tudni, hogy meddig maradhatnak épségben a parti virágágyások. A környéken néhány évvel ezelőtt felszereltek ugyan pár térfigyelő kamerát, azonban ezek jelenleg nem működnek. Az Ezredévi Emléktértől nem messze nemrég kiraboltak egy újságárus bódét, a Garasos hídon levő emléktáblát is többször összetörték, így könnyen kikövetkeztethető a tolvajok számára is, hogy a térfigyelő kamerákat tulajdonképpen csak dísznek tették ki.

Nemrég kiderült (és ezt lapunk is megírta), hogy a térfigyelő kamerarendszer működtetésére szóló szerződések 2015 márciusában lejártak, és ezeket azóta az önkormányzat illetékesei nem újították meg. Ráadásul hiába iparkodnak egyesek önkéntesként, pénzt és fáradságot nem kímélve szebbé tenni Nagyváradot, a közbiztonságért felelő illetékesek nem sokat tesznek például azért sem, hogy a többmilliós térfigyelő kamerarendszer valóban működjön, és ne csak kampányidőben legyen hangzatos önreklámozás.

Szőke Mária