Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megbüntették a révészt, otthagyta őket a túlparton

Miután megölted az utolsó vadat, kivágtad az utolsó fát és beszennyezted az utolsó folyót is, rájössz, hogy a pénzt nem lehet megenni – tartja egy bölcs indián mondás. Hasonló leckét kapott az élet realitásairól az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) két nagyváradi hivatalnoka is, aki múlt hét pénteken Szatmár megyébe szállt ki, hogy pénzügyi ellenőrzés alá vesse a megye utolsó, működő, kézi hajtású kompját, amely Remetemező (Pomi) község lakói számára jelenti az egyetlen összeköttetést a Szamoson át a szomszédos Máramaros megyei településekkel. Amiért nem volt kasszagépe, az ellenőrök 6000 lejes bírságot róttak ki az öreg révészre, aki egy életen hordozta a helyi parasztokat át a Szamoson.

Fotók: satumareonline.ro

Fotó: satumareonline.ro

Tüntetésképp az öreg révész, Ioan Co?, két traktorral kihúzatta a partra kompját és azonnal felfüggesztette tevékenységét. Néhány órán belül a folyó mindkét partján hosszú sorok alakultak ki az átkelésre váró, dühödt emberekből. A helyzet iróniája pedig az, hogy a két váradi ANAF-ellenőr is a túlparton ragadt. Mikor az öreghez fordultak kérdezvén, hogy akkor ők most hogyan jutnak haza, a révész készségesen útbaigazította őket. „Látják azt az ösvényt a bozótok között? Na, ha azon elindulnak egyenesen, akkor eljutnak Szinérváraljáig (Seini – szerk. megj.). Persze az is a folyó túloldalán van. De mégis van egy remény. Az önkormányzat megígérte hogy épít oda egy hidat. Állítólag már megvan rá a projekt, meg a megvalósíthatósági terv is. Mire odaérnek, lehet hogy maga a híd is megépül. Jó utat!” – idézi az elhangzottakat a satumareonline.ro hírportál.

A dologhoz hozzá tartozik, hogy a révész egy hivatalosan működő cég keretében végezte szolgáltatásait, és számlát is adott az átkelőknek, a kasszagépet azonban nem a folyóparton tartotta. Az ügyből hatalmas botrány kerekedett, s a falusiak, akik nem tudtak kimenni a túlparton levő földjeikre, egy emberként támogatták az öreg révészt a bürokrácia gépezetével szemben.

„A padlótól a plafonig fel kellett forgassam a házat azokért a papírosokért, amiket az ellenőrök kértek. Mintha az embernek nem lenne más dolga a nap közepén, amikor sorban állnak a folyó mindkét partján. Munka van a földeken, ilyenkor nincs idő ellenőrzésekre” – tette hozzá az öreg révész.

Időközben megjelent a kompot üzemeltető vállalat könyvelője és ügyvédje, akik közösen bejelentették, hogy beperelik az ANAF-ot a büntetés miatt, amelyet jogtalannak ítélnek. Az ügyet a központi sajtó is felkapta, s a pénzügyi hatóság váradi kirendeltségének vezetője hétfőn kiszállt a helyszínre, hogy egy mindenki számára megfelelő megoldási lehetőségről tárgyaljanak.

Sz. G. T.