Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megbukott a román kormány

Megszavazta tegnap a bukaresti parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és Romániában új kormány fog alakulni.

megbukott egyesre

A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség. A bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta. A szociálliberális PSD–ALDE kormánykoalíció pártjai most azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban ők maguk iktattak be. A koalíció ugyanis múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonta a bizalmat Sorin Grindeanuntól, aki azonban pártérdekekre hivatkozva nem volt hajlandó önként lemondani a kormányfői tisztségről.

A Grindeanu-kormány megbuktatása után Klaus Iohannis államfőnek – a parlamenti pártokkal való konzultációt követően – kell majd az új miniszterelnök-jelöltnek kormányalakítási megbízást adnia. Erre hétfőn kerül sor. A román államfő ugyanis jelenleg Németországban tartózkodik, onnan Brüsszelbe utazik, ahol csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Unió Tanácsának ülésén, majd csak ezután tér haza.

(szőke)