Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megalkották a tipikus erdélyi magyar profilját

Az erdélyi sztereotípiák kérdéskörét járta be az a rendhagyó irodalmi és színházi műhelymunka, amelyet az Oberon Kulturális Egyesületnek és a Várad kulturális folyóirat Élő Várad mozgalmának közös szervezésében tartottak a megyeszékhelyen december 29-én, csütörtökön a Szigligeti Stúdió fehér termében.

megalkottak 2

A Communitas Alapítvány által támogatott interaktív rendezvény keretében a résztvevők kis csoportokban dolgozva alkották meg a szabadon választott korú és nemű erdélyi magyar ember tipikus profilját a szervezők által biztosított kérdőív alapján.

Érdekesség, hogy az öt csoportból csupán egy választott női profilt, míg a többiek csípős és öniróniát sem mellőző humorral beszéltek egy 40–50 év körüli tipikus erdélyi férfi szokásairól, vallási és politikai nézeteiről, passzióiról és hibáiról. A leírások végén egy-egy frappáns sírfelirat megfogalmazása tette teljessé a profilt.

megalkottak 1

Miközben a csapatok egy-egy tagja felolvasta a mintegy fél óra alatt összeállított profilt, Ozsváth Zsuzsa élőben digitális karikatúrákat rajzolt a leírt személyről. A munkához Ungvári Oszkár gitárjátéka biztosított halk és kellemes zenei aláfestést.

A műhelymunkát követően az Élő Várad-mozgalom fiatal szerzői – Jock Evelin, Biró Árpád Levente, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa – olvasták fel az erdélyi magyarság gyakorlati megélésével kapcsolatos verseiket, prózáikat. Az esemény végén ugyanakkor a szervezők előrevetették, hogy a műhelymunka keretében megalkotott profilokat színművészek közreműködésével dramatizált formában feldolgozzák majd.

Sz. G. T.