Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Megadóztatnák az elhanyagolt ingatlanokat

Módosító javaslatokat nyújtott be a Romániai Municípiumok Szövetsége (AMR) az újratárgyalás alatt Pénzügyi Törvénykönyvhöz, számolt be Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, az AMR ügyvezető elnöke (képünkön).

Az elhanyagolt ingatlanok (telkek és épületek) különadójának bevezetését kéri első módosító javaslatában az AMR, ennek 2016. január 1-jétól kellene életbe lépnie. Ennek a különadónak a javaslata 2017-es bevezetéssel szerepelt a Pénzügyi Törvénykönyv tervezetében, de elvetették azt, mondta Ilie Bolojan. Mint mondta, az elhanyagolt területek vagy épületek amellett, hogy rontják a városképet és gazdasági szempontból hasznavehetetlenek balesetveszélyesek és fertőzések forrásaivá is válhatnak. A különadót addig kellene az ingatlan tulajdonosának fizetnie, ameddig a telket vagy épületet megfelelő állapotba nem hozza, tette hozzá a polgármester, aki hozzátette: a különadó bevezetése nem lenne kötelező, minden önkormányzat a maga hatáskörében dönthetné el, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel, illetve a különadók összegét is helyi tanácsi határozattal szabhatnak meg az előírt törvényes keretek között.

megadoztatnak

A szállodaadó újbóli bevezetését is javasolja az AMR, ennek összegét szintén a helyi tanácsok szabnák meg. A szállodaadót lényegében turisták fizetik, ezt bele foglalják egy éjszakai szállás árába, mondta Bolojan. Az adót a szálláshelyek működtetői periodikusan utalnák át a helyi önkormányzatnak, mely például a település népszerűsítésére fordíthatná azt. A polgármester szerint Nagyváradnak körülbelül évi 250 ezer euró bevétele származhatna a szállodaadóból, mely 0,5 és 1,5 százalék között változna.

Fried Noémi Lujza