Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még tart az RMDSZ nőszervezetének kampánya

Biró Rozália képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, a nők elleni erőszak elleni NEEEM kampányról beszélt. Mint mondta, a  nők elleni erőszak nem tekinthető magányügynek, hiszen érinti az áldozatok családtagjait is.

Molnár Edit, Biró Rozália és Kéry Hajnal

Molnár Edit, Biró Rozália és Kéry Hajnal

 

Az Európai Bizottság döntésével 2017-et a nők elleni erőszak felszámolásának évévé nyilvánították, ezért idén kiemelt figyelmet szentelt a Nőszervezet a témának, március 8-án indították útjára NEEEM elnevezésű kampányukat. A romániai adatok ijesztőek: évente több mint 200 nő hal bele a családon belüli erőszakba, illetve mintegy 30 másodpercenként megütnek egy nőt. A statisztikák szerint az esetek mintegy 30-35 százalékában tesznek feljelentést, a valós esetek száma az ismerteknél tehát jóval nagyobb, mondta Biró Rozália.

„ A nők elleni erőszak nem magánügy, nem csak azt a nőt érinti, aki a visszaélést vagy az erőszakot valamilyen formában elszenvedi, hanem annak családját is.” – hangsúlyozta Biró Rozália, aki a kampány eddigi három leglényegesebb elemét emelte ki.

Az első ilyen elem a szakember-képzés, ami Székelyföldön már megvalósult, Közép-Erdélyben ősszel a Partiumban pedig késő ősszel szervezik meg. Hargita, Kovászna és Maros megyékben 14 szakembert képeztek, ők 22 iskolába látogattak el, és mintegy 1500 V–XII: osztályos diákkal beszélgettek arról, mit jelent az erőszak, hogyan lehet ehhez gyermekként viszonyulni, és hova fordulhatnak segítségért.

Biró Rozália májusban kezdeményezte A tegyük hatékonyabbá a nők elleni erőszak felszámolását szolgáló törvényeket, című konferenciát, ezt a parlament külügyi bizottsága, az Interparlamentáris Unió, a Global Rights for Women és a Vital Voices közösen szervezte. A résztvevők máig kapcsolatban vannak, folyamatosan figyelemmel követik a különböző országok jogszabályait, amelyekkel megfékeznék a jelenséget. Biró Rozália a kampány kiemelkedő pontjának nevezte a törvénymódosítási kezdeményezést, ennek célja, hogy a 72 óra helyett azonnal kibocsáthassák a távolságtartási végzéseket.

Az RMDSZ Nőszervezetének 23 területi szervezete továbbra is szervez programokat, melyeken tudatosítják, hogy az erőszak nem az életünk elfogadható, szerves része, az ellen fel kell lépni. A képviselő azt is elmondta, mivel 2018. a család éve lesz, a nők elleni erőszak elleni mozgalmat a családon belüli erőszak elleni mozgalommá alakítják, hiszen sajnos sem a gyermekek, sem az idős családtagokat érintő erőszak sem elhanyagolható.

Kéry Hajnal, a Bihar megyei Nőszervezet elnöke elmondta, hogy az első ilyen beszélgetést szeptember 6-án, azaz ma tartják Érmihályfalván és további rendezvényekkel is készülnek. Kapcsolódik a témához, hogy az iskolaelhagyás ellen is fel akarnak lépni, ezért A mi felelősségünk címmel képzéssorozatot indítanak e hónapban. Ezt a képzést szintén Éermihályfalván kezdik el, szeptember 16-án, majd szeptember végén Nagyvárad következik Minél több diákok szeretnének iskolában tartani, mivel a kora iskolaelhagyás több szempontból is kiszolgáltatottá teszi a fiatalokat, hangzott el.

 

Molnár Edit, a kisszántói nőszervezte alelnöke volt még jelent a sajtótájékoztatón, ő a szeptember 22-én, szombaton 18 órától a biharpüspöki Epy bárban megtartandó nótaestre invitálta az érdeklődőket, melyen többek között Mészáros Elek János, a Csillag születik vetélkedő győztese. Az este még kaphatók jegyek, bővebb tájékoztatást Molnár Edittől a 0745/615-921-es telefonszámon kérhetnek.

Fried Noémi Lujza