Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még tart az ingyenes méhnyakrák-szűrési kampány

Vigyázz a szárnyaidra! címmel országos kampányt szervezett az Országos Közegészségügyi Intézet és a MSD Románia azért, hogy felhívja a nők figyelmét a méhnyakrák-szűrés fontosságára. A karaván tegnap délután Nagyváradra érkezett, ahol a Szent László (ma Unirii) téren nyomtatványokat osztogattak és tájékoztatták a nőket a szűrővizsgálat fontosságáról, az idejében felfedezett méhnyakrák ugyanis jól gyógyítható. A szervezők kedves gesztusa volt, hogy aki akarta, arról helyben készítettek és emlékül kinyomtattak egy fényképet a kampány logójával.

meg tart

Bihar megyében nagyon kevesen, az arra jogosult mintegy 140 ezer, 25–64 év közötti nők kevesebb, mint hét százaléka élt az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségével, tudtuk meg a helyszínen dr. Diana Racztól, a Bihar Megyei közegészségügyi Igazgatóság munkatársától. A lehetőség adott, a hölgyek a háziorvosuktól kérhetnek küldőpapírt, és a Bihar megyei kórházban, a szülészeti és nőgyógyászati klinikán vagy a Pelican kórházban elvégzik a mintavételt.

A szűrés azért is fontos, mert a nőknél ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Romániában, ez a vezető elhalálozási ok, négyszer több nő hal bele méhnyakrákba, mint az Európai Uniós átlag.

Az országos tájékoztatási kampány februárban Bukarestben kezdődött, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron már jártak, és Jászvásárra, Bákóba, Craiovára, Piteşti-re és Konstancára látogatnak még el, tudtuk meg Daniela Ştefantól, a kampányt szervező PR-ügynökség képviselőjétől

Fried Noémi Lujza