Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még nincs sízésre alkalmas hó Biharban

Alig tíz napja még éppen csak mutatóba érkezett hozzánk egy kis ízelítő a télből, majd az időjárás szokatlanul tavasziasra fordult, ám a Bihar megyei hegyekben azért még itt-ott megmaradt a hó. A jelenlegi hóhelyzetről kérdeztük Pintér Istvánt, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat (Salvamont) önkénteseinek vezetőjét. Pintér a téli szezonban hegyvidéki túrázásra, kirándulásokra, sízésre vállalkozóknak is szolgált néhány jó tanáccsal.

A kép vasárnap készült Vértopon Fotó: Pintér István

A kép vasárnap készült Vértopon
Fotó: Pintér István

Bár még nincs sízésre alkalmas hó Biharban, azért a Vértopon és a Zengő-kőnél még nem olvadt el teljesen. „Kiváló idő van a túrázásra, de sízésre nem megfelelő az alig 15–20 centis hóréteg, mivel az alatta lévő gallyakba, kövekbe könnyen beleakadhatnak a lécek. Ez a síző balesetét okozhatja, amely akár kéz vagy lábtöréshez is vezethet” – figyelmeztetett Pintér István.

A tapasztalt hegyimentő azt is hozzátette, hogy akik hegyvidéki túrázásra indulnak, vegyék figyelembe azt, hogy ebben az évszakban hamarabb sötétedik, és a hegyekben váratlanul ködösre is fordulhat az idő. Ez főleg az erdőhatáron túl (1400–1500 méter magasság felett) okoz tájékozódási gondot. Erre tehát induláskor kell rákészülni. Ezért legyen nálunk térkép, elemlámpa, műholdas navigációt biztosító készülék (GPS), de a túravonalat letölthetjük egy „okostelefonra” is. Az is lényeges, hogy rendelkezzünk minimális elsősegély-felszereléssel, a ruházatunk pedig legyen réteges, valamint eső- és szélálló. Sose induljunk egyedül túrázni. Túrák előtt és közben ne fogyasszunk alkoholos italokat, és ne térjünk le a jelzett ösvényekről. Amennyiben eltévednénk, a csoport feltétlenül maradjon együtt, ébren, mozogva, csökkentve ezáltal a kihűlés veszélyét.

Segélykérésnél a 112-es vagy a 0725/826-668-as számot tárcsázzuk (utóbbi SMS-ben – 0-val az elején – a SALVAMONT betűit adja ki). Ilyenkor lényeges megadni a baleset helyét, a sérültek számát, a baleset bekövetkezésének időpontját, a feltételezett diagnózist, a meteorológiai viszonyokat és a segélykérő személyes adatait. Meg kell várni a diszpécserszolgálat visszaigazolását, és a telefon mellett maradni kiegészítő adatok és utasítások szükségességének esetére.

Egyelőre komolyabb balesetek nem történtek, mert ez egy úgynevezett „szürke periódus” – fogalmazott Pintér, bár megemlítette, hogy az elmúlt hétvégén két juhász a rájuk bízott nyájjal együtt eltévedt Pádison. Ők nem voltak Bihar megyeiek, nem ismerték a terepet, de másnap reggelre megtalálták őket. A jó idő miatt a hegyimentők egyelőre csak hétvégi ügyeletet tartanak Biharfüreden és Vértopon, azonban a kemény tél beálltával hétköznapokon is állandó ügyeletben lesznek ezeken a helyszíneken.

Sükösd T. Krisztina