Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még nincs kész, de már romlik az állapota

Egyre több váradi felújításról derül ki, hogy a kivitelezéskor az illetékesek nem álltak a helyzet magaslatán. Ilyen például a Gomba-feljáró, a Szent László téri kanalizálás, a félbe maradt földalatti parkoló a Kossuth utcában vagy a tönkrement aluljáró a Körös Áruháznál.

Potyognak a faldíszek és hámlik a festék

Potyognak a faldíszek és hámlik a festék

Néhány napja kiderült, a Fekete Sas-palota felújítása körül is gondok adódtak. Nagyvárad egyik jellegzetes műemlék épületét 2014-ben kezdték felújítani, a palota külső burkolatának teljes helyreállítását a város által kiírt pályázat nyerteseként a Constructorul Sălard cég végzi, a felújítási munkálatok összértéke 4,4 millió lej. Noha még be sem fejezték az épület tatarozását, a Szent László tér felőli oldalon a palotáról máris potyogni kezdtek a faldíszítések, a festékréteg több helyen hámlani kezdett a vakolatról, illetve a salétrom és a penész elég nagy részen felütötte fejét. A központban járókelők, köztük több váradi lokálpatrióta napok óta aggódva figyeli a palota állapotának romlását, többen jelezték szerkesztőségünk felé is, hogy komolyan félnek attól, hogy esetleg felújítás címszó alatt tönkreteszik a híres épületet.

A Nagyváradi Városi Vagyonkezelő Igazgatóság vezetője, Lucian Popa az eset kapcsán egyelőre annyit mondott, hogy tegnap, azaz csütörtökön szakbizottság jött létre, mely kivizsgálja, mi történik a Fekete Sas-palota külső vakolatával, felmérik a keletkezett károkat, és ennek függvényében felszólítják a munkálatokat végző céget, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, azaz javítsák ki a keletkezett hibákat. A munkálatokra a cég garanciát vállalt, tehát kötelességük korrigálni minden hibát.

Szőke Mária