Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még mindig van panasz az új piacra

Holnap, július 2-án lesz pontosan egy hónapja, hogy átköltöztették az árusokat a várad-rogériuszi piaci sátorból az új vásárcsarnokba. Bár a modern, némelyek által betonhodálynak keresztelt épületben sokkal jobb körülmények uralkodnak, mint a régi, lebontott piacon, illetve a nemrég átmeneti „szállást” nyújtó sátorban, azért még itt is akadnak problémák.

Sokan terményeik népszerűsítésére használják a kopár vasrudakat

Sokan terményeik népszerűsítésére használják a kopár vasrudakat

Tegnap több árusnak is meghallgattuk a véleményét. Ki-ki a maga gondját-baját ecsetelte, de azért nagyjából egyensúlyban voltak a negatívumok és a pozitívumok. Pár hete írtunk például arról, hogy a tetőtéri ablakokon betűző napsugarak pár óra leforgása alatt elfonnyasztják a standokra kitett friss zöldségeket, gyümölcsöket, és a virágok is hamarabb elhervadnak. Másnapra a piackezelésért felelős nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) gondoskodott a nyílászárók letakarásáról oly módon, hogy a fény bejusson a csarnokba, de a tűző napsugarakat kivédjék. Kb. egy hete csőtörés is volt a tejcsarnok mellett, de azt a problémát is hamar orvosolták, bár meglepő, hogy egy új épületben ilyesmi előfordulhat. Viszont több árus is azt nehezményezte, hogy a piac Mihail Sadoveanu utca felőli középső bejáratánál nincs feljáró (rámpa), így a több mázsányi zöldséget, gyümölcsöt és egyéb terméket nem lehet a kerekes áruhordóval feltolni. Azonban az emberek találékonysága határtalan, így van, aki erre a célra „alkalmi deszkát” hord magánál, amolyan „rámpahelyettesítőként”.

A bejárathoz rámpa kéne

A bejárathoz rámpa kéne

Ismételt probléma a hentesáruknál a keskeny bejárat. A múlt héten például az egyik bolt igen szűkre méretezett ajtaját le kellett szerelni, hogy beférjenek rajta a méretes hűtőpultok. A standok fölötti vasrudakat is ügyesen kihasználják az árusok. Némelyikük a terményeit aggatja rájuk vagy az áruk eredetét igazoló okmányt, és vannak, akik a nejlonszatyrokat tartják ott. Bár, mint hallottuk, utóbbit az ADP vezetősége nem díjazza, mert szerintük a sok zacskó „rontja a látványt”.

A vevők többsége azonban elégedett, hiszen tágasabbak a standok közötti helyek, így még babakocsival vagy kerekesszékkel is akadálymentesebb a piaci bevásárlás.

Sükösd T. Krisztina