Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még mindig szemét ügyek, megyeszerte

Év elején sokan megkapták Érmihályfalván a 2015–2016-os évre a rendhagyó adóhátralék kifizetésére való felszólítást. Az adó a sokat vitatott kettős szemétgazdálkodás hozadéka.

A 2006/101. számú törvénnyel alátámasztott 2014/98. számú tanácsi határozat szerint a Bioflorisal céggel meg nem kötött szerződés alapján 4,83 lej / fő / hónap, a szelektív hulladék feldolgozó céggel nem szerződötteknek pedig 5,54 lej / fő / hónap a „büntető” taksa. Ezekből az összegekből tevődik össze a szemétgazdálkodásról szóló rendkívüli adó, amelyet az önkormányzat pénztáránál kell kifizetni mindazoknak, akik az említett cégekkel nem kötöttek szerződést, és amelyet fennmaradt összegként az ingatlanadóhoz csatoltak.

Nyakó József

Nyakó József

Hogy miért nem csatolták eddig minden esztendőben az ingatlanadóhoz, az máig nem tisztázott, mint ahogyan az sem, hogy a szelektív szemétgazdálkodással foglalkozó aradi ASA cég a helyi nagyvállalatoknak miért fizet az újrahasznosítható hulladékért, a lakossággal pedig miért fizetteti meg a szolgáltatást, amelyet szemétszállítási díjként számláznak le, holott a hulladék maga a profit. Vagyis egyszóval a lakosság kitermeli a cég profitját, és még fizet is érte, hogy odaadhassa neki.

A város tavaly nyáron felbontotta a Bioflorisállal a szerződést, így átmenetileg az AVE cég szállítja a szemetet az egyetlen, még törvényesen működő nagyváradi szeméttelepre. Az aradi ASA cég továbbra is maradt.

Ismeretes az a tény is, miszerint ezután a megye fogja bonyolítani a vidéki települések szemétszállítását is, amelyre a licit kiírása tavaly november 1-jére volt tervezve. Azonban mind a közbeszerzés, mind a végleges kifejlet valamilyen zavaros okokból kifolyólag még várat magára. Az AVE céggel 2016. október közepéig szólt az ideiglenes szerződés, ám az ügy megyei állása szerint, a városnak még jó ideig az AVE kínálta felemás megoldást kell igénybe vennie. Ilyen felállásban a cég költségeit önkormányzat viseli.

Illusztráció

Illusztráció

Helyileg írtak ki több közbeszerzést is – szám szerint hármat ebben az évben –, mondta Popuş Sefora Cristina közbeszerző, amit Nyakó József polgármester is megerősített, de egyik jelentkező sem töltötte be az előírt feltéteket, sőt volt olyan kiírás, amelyre nem jelentkezett egyetlen cég sem. Ez azért ilyen esélytelen, mert nem tudni hol tart éppen a megyeközpont szemétgazdálkodási tervezete, amitől a többi település szemétszállítási ügye is függ, azaz nem tudni mennyi időre köthetnek egymással egy esetleges vagy ha úgy tetszik, átmeneti szerződést.

Kérdés, van-e köze az AVE cégnek (Béres Attila területi igazgató – Székelyhíd) Kiss Sándornak (volt Bihar megyei RMDSZ-elnök), illetve a székelyhídi hulladékátrakó állomásnak, meg az éppen ott megépült biomassza erőműnek az egész megyei szemétgazdálkodási hercehurcához, illetve összefüggnek-e a Kiss Sándor DNA-s ügyei az odázódó megyei szemétgazdálkodási projekttel, amelynek szálai nevezett kezében futottak össze.

Sütő Éva