Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még két év várfelújításra

Gyalogoshíddal kötnék össze az ortodox katedrálist és a várkaput.

Kivitelezési fázisába érkezett a nagyváradi vár felújításának második szakasza, mely során a B, C, D és E épületeket renoválják majd, így két éven belül a vár teljes belső része látogathatóvá válna – jelentették be tegnap a városháza illetékesei. A sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester mellett részt vettek a munkálatok vezetői, az észak-nyugati fejlesztési ügynökség képviselői, a kivitelezők és a projektfelelősök is. Az uniós finanszírozású projekt összértéke több mint 51 millió lej, melyből mintegy 3,5 millió az önrész. Ez az összeg az említett épületek felújítása és a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett egy 1662,7 négyzetméteres parkoló kialakítását is tartalmazza a vár bejáratánál, valamint egy gyalogoshíd megépítését, mely a jelenleg épülő ortodox katedrális hátsó részétől a várkapuig ívelne.

A felújított épületekben – melyeket mozgássérültek számára is tökéletesen elérhetővé akarnak tenni – a tervek szerint többek közt restaurációs, művészeti és egyháztörténeti múzeum, virtuális könyvtár, galéria, házasságkötő terem és kulturális központ is helyt kap majd. Ugyanakkor, mint azt a polgármester hangsúlyozta, a városvezetés arra is kell gondoljon, hogy a több mint tizenegyezer négyzetméternyi belső felületű épületek fenntartása rendkívül költséges lesz, főleg a téli időszakban, ezért a földszinti helységeket kereskedelmi vállalkozásoknak, kávézóknak, éttermeknek, szuvenírboltoknak akarják kiadni.

Ket even (6) - ha fer

Jelenleg az E épületrész van a legsiralmasabb állapotban

A felújítandó épületek többsége azonban egyelőre siralmas állapotban van. Külső falaik, emeleti részeik nem egy helyen leomlottak, s néhol ökölnyi hézagok tátonganak a nyílászárók szegélye és a téglafalak közt. Mint elhangzott, az omlások többnyire annak tudhatók be, hogy az 1978–’79-es években gyümölcs- és zöldséglerakatnak használták a vár termeit, a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségeket tárolva az emeleteken. A felújítási munkálatokra kiírt pályázatot a második fázisban is a szalárdi Constructorul cég nyerte, amely már ezidáig is a várban dolgozott. Az elsődleges prioritás, mint azt a sajtótájékoztatón jelen levő Pafka Ernő építész is hangsúlyozta, a belső munkálatok mihamarabbi befejezése, hogy még a téli időszak előtt működésbe léphessen a fűtési rendszer.

 Sz. G. T.