Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még kérhetik a gázolajár-támogatást

Május 3-áig kérhetik a gazdák az idei első évharmadban megvásárolt és felhasznált gázolaj (motorina) után járó ártámogatást, tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége. Bihar megyében 718-an kérték előzetesen a támogatást, de mindössze 285-en nyújtották be a szükséges kérvényt.

meg kerhetik

A támogatást azok kérhetik, akik erre megkapták erre az előzetes jóváhagyást, és benyújtják a gázolaj felhasználásáról készült összegzést és mezőgazdasági minisztérium  2015/1777. rendeletében említett iratokat.

A növénytermesztőknek többek között igazolniuk kell, hogy mekkora területen és mit termesztenek (gombatermesztőknek a várható illetve az elért termésmennyiséget), a mellékelniük kell a gázolajvásárláskor kapott számlákat, a mezőgazdasági nyilvántartástól kapott igazolást, személyi igazolványuk vagy cégbejegyzési bizonylatuk másolatát stb.

Az állattartóknak a számlák mellett többek között mellékelniük kell az állataik számát számát igazoló, állatorvos által hitelesített iratot, személyi illetve cégiratok másolatát stb. A talajjavításhoz kért támogatásért például az öntözéshez használt gázolaj mennyiségét és az öntözött területek nagyságát kell igazolni.

Mivel jelenleg fogadják a területalapú támogatási kérelmeket illetve láttamozzák az életjáradék igazolványokat, kérik a gazdákat, hogy lehetőség szerint a számukra SMS-ben elküldött időpontban jelenjenek meg az ügynökségnél, mondta Florian Pavel, az APIA vezetője.