Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még idén szentté avathatják II. János Pál pápát

Minden készen áll II. János Pál szentté avatására – jelentette be kedden a vatikáni Szentté Avatási Kongregáció, mely csodának nyilvánította a 2005-ben elhunyt pápa közbenjárásával történt újabb gyógyulást.

A lengyel pápa kanonizációs eljárása már az idén lezárulhat szentté avatásával. Ennek időpontja decemberben lehetne a Hit Évének végén – közölte a Szentté Avatási Kongregáció az ANSA olasz hírügynökséggel. Korábban az olasz sajtó októberre jósolta II. János Pál szentté avatását, pápává választása idei 35. évfordulóján. A pontos dátumról Ferenc pápa dönt a szentté avatási dekrétum aláírásával. Ez az utolsó pápai lépés szükséges a kanonizáció végleges lezárásához.

iden

Az 1978-ban megválasztott, 2005. április 2-án elhunyt egyházfőnek már a temetésén azonnali szentté avatását követelték a hívők Santo subito! feliratú transzparensekkel. Ezt követően XVI. Benedek az előírt várakozási időnél – a halált követő öt esztendő – korábban elindította elődje kanonizációs eljárását. II. János Pált 2011. május elsején avatták boldoggá a római Szent Péter téren. Az ehhez elfogadott első csoda Marie Simon Pierre Parkinson-kórban szenvedő francia nővér gyógyulása volt.

A szentté avatáshoz szükséges második csoda a boldoggá avatás napján történt, ennek részleteit azonban a Vatikán egyelőre nem hozta nyilvánosságra. A tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulást a Szentté Avatási Kongregáció által felkért orvosok és teológusok idén áprilisban minősítették csodának. Ezt most a kongregáció bíborosi bizottsága is megerősítette.

A VaticanInsider hírportál szerint Ferenc pápa II. János Pállal együtt XXIII. Jánost is szentté akarja avatni. A II. Vatikáni Zsinat atyjaként és „a jó pápaként” ismert, az egyházat 1958–1963 között vezető XXIII. János halálának idén van az 50. évfordulója. Boldoggá 2000-ben avatták. (MTI)