Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még gyűjtik az aláírásokat

Meg gyujtik

Már Bihar megyében is összegyűlt a szükséges aláírások száma ahhoz, hogy a megyei önkormányzat népszavazást hirdessen meg a regionalizációról. Az RMDSZ által kezdeményezett aláírásgyűjtés múlt héten kedden indult, és e héten szerdán délutánig több mint 26 ezren látták el kézjegyükkel az íveket. Az azóta beérkezett ívek összesítése jelenleg is zajlik. Mint megtudtuk, bár a szükséges kézjegyek száma már megvan, a szövetség folytatja az aláírásgyűjtést, mert magasabb célt tűztek ki maguk elé, továbbá ez az akció remek lehetőség arra, hogy elmagyarázzák az érdeklődőknek, konkrétan miről is szól ez az egész regionalizációs elképzelés. Azok, akik szeretnék aláírásukkal támogatni az RMDSZ törekvését, és ha eddig még nem kereste meg őket senki, a szövetség székházaiban is megtehetik ezt.

Kovászna, Hargita és Maros megyében is gyűjtik az aláírásokat, és ezzel párhuzamosan Bihar, Szatmár és Szilágy megyében szintén megkeresik az embereket, hogy aláírásukkal támogassák az RMDSZ törekvését, a történelmi régiók egységének megőrzését, továbbá azt, hogy a gazdasági fellendülés érdekében a három partiumi megye egy fejlesztési régiót alkosson. Az RMDSZ saját önkéntesek segítségével igyekszik felkeresni az embereket, hogy amennyiben egyetértenek a képviselt célokkal, írják alá az ívet. A három partiumi megyében a kérdőíveken három kérdés szerepel. Az első arról szól, a választópolgár egyetért-e azzal, hogy helyi és megyei jogköröket ne centralizálják regionális szinten; a második kérdés arról: az aláíró egyetért-e azzal, hogy újragondolják a jelenlegi fejlesztési régiókat, és újraszervezzék maximum 2–4 megyéből álló gazdasági fejlesztési régiókká; míg a harmadik kérdés: egyetért-e azzal, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megye egy gazdasági fejlesztési régiót alkosson?

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a Reggeli Újságnak elmondta, mindenkinek az az érdeke, hogy a döntési jogköröket helyi szinten tarthassák azért, hogy a helyi ügyekben az illetékes hatóságok dönthessenek. Az RMDSZ ugyanis azt az elvet képviseli, mely szerint nemhogy központosítani, hanem éppen ellenkezőleg, decentralizálni kellene azért, hogy az itt élők problémáinak ügyében az itteni önkormányzatok és hivatalok döntsenek. A kormány elképzelése, mely szerint a jelenlegi, nyolc – egyébként „csődöt mondott” – fejlesztési régiót közigazgatási szerepkörrel ruháznák fel, egy új adminisztrációs szint bevezetését jelenti, mely miatt nő a bürokrácia, és a döntések egyre távolabb kerülnek az állampolgároktól. Szabó Ödön parlamenti képviselő kiemelte, a nyolcrégiós leosztásról rég kiderült, hogy nem megfelelő, és ezt már néhány prominens román politikus is elismerte, legutóbb például Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere. A szövetség azt szeretné elérni az ívek aláírónak támogatásával, hogy kisebb, 2–4 megyés fejlesztési régiókat hozzanak létre, és ezek sorában a három magyar székelyföldi megye, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy egy fejlesztési kerületbe tartozzon. Szabó Ödön rávilágított, ennek a három partiumi megyének ez nagyon is releváns kérése, mert több éve létezik mindhárom megyei önkormányzat részéről az a döntés, mely szerint együttműködnek a közös fejlesztési stratégiák kidolgozásában, és számos pályázat keretében, projektben együtt dolgoztak már. Ugyanakkor nagyon fontos az, mondta a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, hogy mint területi egységet sikerüljön egyben tartani e három megyét, és hogy Nagyvárad legyen ennek a régiónak a központja.

Szabó Ödön elmondta még, folytatják a támogató aláírások gyűjtését annak ellenére, hogy már megvan a megyei referendum kiírásához szükség öt százalék, és reméli, hogy december 8-án már a népszavazáson fejthetjük ki véleményünket, illetve állhatunk ki történelmi régiónk és saját érdekeink mellett.

B. B.