Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Még egyszer az ebek jelöléséről

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Romániában 2014. március 15-én lépett érvénybe az 1059-es kormányhatározat, amely az ország területén fellelhető kutyák kötelező mikrochipezését, egy országos adatbázisba történő bevezetését, illetve a kóbor kutyák ivartalanítását írja elő. A rendelet gyakorlati alkalmazása mind a gazdák, mind az állatorvosi rendelők számára költséggel jár.

A kutyatulajdonosoknak tavaly év végéig kellett volna elvégeztetniük a jogszabályban rögzített előírásokat, intézkedéseket. Ha ez elmaradt, 2015. január elsejétől akár komoly pénzbírsággal is járhat.

Az állatok azonosításáról szóló rendelkezés az egységes országos adatbázisba való bevezetésükről szól, mely során az állat és tulajdonosa adatait is rögzítik. A nyilvántartásba vett kutyáknak egészségügyi könyvet állítanak ki. Egyébként az állatok azonosító chippel való ellátását csak azokban az állatorvosi rendelőkben végezhetik el, melyek be vannak jegyezve a Román Állatorvosi Kamaránál.

Illusztráció

Illusztráció

A regisztrált fajkutyakölyköket ezentúl csak azonosítóval lehet adni-venni, illetve amennyiben nem adják el, 90 napos korukig mindenképp be kell chipeztetni őket. Az állat eltűnését vagy kimúlását hét napon belül jelenteni kell az állatorvosnál. Aki kutyát sétáltat, ajánlatos, hogy tartsa magánál az egészségügyi könyvet is, mert ennek alapján lehet bizonyítani, hogy az állatba be van ültetve az azonosító.

A kutyatulajdonosoknak ki kell fizetniük a mikrochip árát, a vele járó oltást, féregtelenítést, valamint az állatorvos munkadíját.

Azok a rendelők, amelyeknek nincs meg a megfelelő eszközük a mikrochip leolvasásához, jelentős befektetésre kényszerülnek, így megtörténhet, hogy kiadásaikat a későbbiekben a kutyatulajdonosokon hajtják be.

Az Érmelléken is az állatorvosi rendelők felszereltsége, befektetése határozza meg a művelet árát. Több településen is utána néztünk a tarifáknak, ezek 25–50 lej között mozognak. Tudomásunk szerint az önkormányzatok sehol sem finanszírozzák a kiadásokat, tehát az árkülönbözetet csakis az állatorvosi rendelők határozzák meg.

A februári tanácsülésen Érmihályfalván sem adtak helyt a körzeti állatorvos támogatási kérelmének. Itt a művelet tarifája 40 lej kutyánként.

Sütő Éva