Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Még a létező jogokkal sem élünk”

Az etnikumközi kapcsolatokról, a nyelvhasználati jogokról, Verespatakról beszélt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Külügyi és Állampolgársági Szakbizottságának tegnap megtartott budapesti ülésén – tájékoztatta szerkesztőségünket az EMNP sajtószolgálata.
A szakbizottság ülésén részt vett Németh Zsolt külügyi államtitkár és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Sándor Krisztina

Sándor Krisztina

Sándor Krisztina az EMNT honosításban játszott szerepéről beszélt, és sikernek nevezte a demokrácia-központok eddigi munkáját. Hangsúlyozta: a külhoni magyar állampolgárok regisztrációjának folyamatában is részt vesznek, és segíteni fognak a honosított erdélyi magyaroknak, hogy élhessenek szavazati jogukkal.
A romániai nyelvhasználati jogokról szólva az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: még a létező jogokkal sem élünk, ennek a helyzetnek az orvoslása lenne a következő időszak egyik nagy feladata. Ennek kapcsán szólt a Romániában erősödő magyarellenességről is, példaként említve Tőkés László EMNT-elnök, európai parlamenti képviselő román állami kitüntetésének ügyét.
Sándor Krisztina leszögezte: a Verespatakra tervezett nemesfém-kitermelés nem román vagy magyar ügy, hanem a Kárpát-medence egészét érinti, tehát ennek megfelelő módon, összefogással kell fellépni ellene.
Toró T. Tibor hangsúlyozta: a Néppárt is segíteni fog a külhoni magyar állampolgárok regisztrációjában, mivel erre és a magyarországi választásokon való részvételre megvan a hajlandóság az erdélyi magyar közösségben, a felmérések is ezt mutatják.
A Néppárt elnöke szerint az etnikumközi kapcsolatok szintjén Románia az „instabilitás szigete”. Utalt a nemrég az Arad megyei Nagylakon lezajlott román–szlovák konferenciára, amelyen mind a román, mind a szlovák fél a valós helyzetnek távolról sem megfelelő elképzelésekről és meggyőződésekről beszélt.
Toró ismertette a román kormány régiósítási és decentralizációs törekvéseit, és arra is kitért, hogy egyesek tudatosan megpróbálják összemosni a tényleges, közigazgatási régióátszervezést a fejlesztési régiók kialakításával, ami nem más, mint az emberek félrevezetése. Az EMNP elnöke zárásképpen leszögezte: minden jelzett probléma megoldása az autonómia lehet, és minden felelős magyar politikai erőnek erre kellene törekednie, ennek érdekében kellene a lehető legszorosabban együttműködnie.