Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Medveles teljesítménytúra: öt távon több mint százan indultak

Szombaton immár ötödik alkalommal rendeztek Medveles teljesítménytúrát, negyedjére ugyanazon a helyszínen. A kiindulási és érkezési pont a biharfüredi Gaudeamus-ház volt. Ez évben az eddigiektől eltérően nem csak 20, 40 és 60 kilométeres útvonalakon tehették próbára erejüket és kitartásukat a túrázók, de 80, illetve 100 km-en is. Mint Kohán Balázs főszervezőtől megtudtuk, összesen 132-en neveztek be, a legtöbben a legrövidebb távot választották. Vannak már rendszeresen visszajárók is. Nem csak Romániából, de Magyarországról, főleg az Alföldről érkeznek sokan, korábban például Békéscsabáról, Szegedről, Debrecenből és a környező településeikről jöttek nagyobb számban, idén pedig többen is voltak a Kaba melletti Ebesről.

ot 1

Hasonló, nyílt rendezvény, amelyen bárki részt vehet, s akár pusztán a túrázás öröméért nevezhet be, nem igazán akad, tudtuk meg, az EKE ’91 Nagyvárad–Bihar szokott még gyalogtúrákat, kirándulásokat szervezni. Egyébként a Medveles-túra is évről évre nőtte ki magát. A kínálatot már nem kívánják tovább bővíteni, hiszen ennek az öt távnak (a szervezésnek, lebonyolításnak) igen nagy az infrastruktúra- és emberigénye. Idén például a barátok, ismerősök segítsége mellett az EKE ’91 társszervező volt, és egy debreceni egyesület is besegített, emberekkel, tapasztalataikkal. További újítás volt az idén a díjazás menete: oklevelet és kitűzőt, mint minden évben, minden részvevő kapott, a leggyorsabbakat pedig minden távon férfi és női kategóriában éremmel jutalmazták, továbbá a hosszú távokon, a 100, 80, illetve 60 km-en arany, ezüst, illetve bronz befutóérmet is kaptak a legjobbak. Nem csak azért neveznek ám be a részvevők, hogy egymás között versenyezzenek, akadnak olyanok is, akik családdal, barátokkal érkeznek, és végigsétálják a távot, kikapcsolódnak, vagy éppen saját korlátjaikat szeretnék legyőzni. Az idén első alkalommal meghirdetett 100 km-es táv például már csak azért is kihívás volt, mert 80 km-t megtéve a részvevők visszaértek a biharfüredi házhoz, ahol mások már pihentek, majd onnan továbbindultak még a 20 km-es útvonalon. Ami a tájat illeti, Biharfürednek és környékének szépségeit, látnivalóit lehet megcsodálni. A jelképes nevezési díjért cserébe térképet, az ellenőrzési pontokon élelmet, innivalót kapnak a részvevők, a táv teljesítése után töltött káposztával várják a túrázókat, tehát színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak, részletezte a főszervező.

ot 2

S hogy milyen korosztályt vonz a nyári túra? Mint megtudtuk, legidősebb induló 64 éves, a legfiatalabb pedig egy kéthónapos kislány volt – a szülők ez esetben az egész családdal útnak eredtek. A távokat leggyorsabban teljesítők pedig a következők: 100 km-en Szokolszky István (16 óra 45 perc) és Őrsi Anna (24:22) volt a leggyorsabb, 80 km-en Tóth György (15:30) és Őze Erzsébet (19:04) értek be elsőként, 60 km-en Bihari János (14:15) és Dózsa Mária (15:16), 40-en Lazăr Sângeorzan és Závodszky Tamás (5:15), illetve Novák Edit (11:59) lettek elsők, 20 km-en pedig Divin György (2:25) és Bereczki Eszter (3:26). Utóbbi teljesítménye már csak azért is kiemelkedő, hívta fel figyelmünket Kohán, mivel tizenéves tájfutóként a mellett, hogy a női indulók között a leggyorsabban tette meg az utat, a negyedik legjobb idő is az övé.

Freund Emese