Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mától Tusványos!

Színházi produkciók, filmvetítés mellett a jövő cirkuszáról szóló beszélgetés, a Teátristák című kiállítás és játszóház is várja a látogatókat a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) színházi sátrában szerdától szombatig a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

matol tusvanyos

Nem csak fesztivál címmel ma este kezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet Tusványosként emlegetett, vasárnap hajnalig tartó közéleti és szórakoztató rendezvénysorozata.

A Magyar Teátrum Sátor 2011-ben kapott helyet először a rendezvényen. „Ennek immár ötödik éve és a főszervezőkkel való sikeres együttműködésnek köszönhetően a kulturális sátor állandó színfoltja lett a fesztiválnak” – áll a Magyar Teátrumi Társaság MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Magyar Teátrum Sátor a már megszokott programelemekkel várja az érdeklődőket. A fesztivál teljes ideje alatt látható lesz a Teátristák című kiállítás, amely két évszázad színházi alkotóit mutatja be. Délelőttönként az idén is várja a gyerekeket a Teátrumi Mocorgó elnevezésű játszóház.

Az idei délutáni beszélgetéseken részt vesz Deutsch Tamás, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos; Maleczki József nyelvész, főtanácsadó, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet munkatársa; Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese; Rázsi Botond, Eger alpolgármestere; Radnai Péter, az AMC Central Europe kreatív igazgatója; Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója; Szente Vajk színművész-rendező és Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő igazgatója.

Mit neked cirkusz!, azaz milyen legyen a jövő cirkusza címmel is tartanak beszélgetést. „Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Lőrinczy György, a Fővárosi Operettszínház igazgatója, Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos hazánk legfelsőbb színházi kultúrájának helyzetét ismerteti majd” – fogalmaznak a közleményben.

A fesztivál ideje alatt két alkalommal látható lesz A szarvassá változott fiú című film, amelynek főszerepeit Törőcsik Mari és Trill Zsolt színművész játssza. Juhász Ferenc versét felhasználva a forgatókönyvet Vidnyánszky Attila, a film rendezője írta, akinek részvételével csütörtökön közönségtalálkozót is tartanak.

A Magyar Teátrum Sátorban fellép Pregitzer Fruzsina színművész és látható lesz a Made in Hungária és a Lola Blau című előadás. Cirkuszshowt is bemutatnak, amelyben a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola artistáit, zsonglőreit láthatja a közönség.

A közlemény Szabó Lászlót, az MTT titkárát idézi, aki elmondta: „a Magyar Teátrumi Társaság egyik fontos célja olyan hagyományteremtő projektek megvalósítása, melyek hozzájárulnak a kultúra határok nélküli közvetítéséhez”.

Az idei Tusványos részletes programja a tusvanyos.ro internetcímen olvasható.