Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mától felvétel készül a sofőrvizsgákról

Július 14-től kezdődően Bihar megyében is bevezetik azt a Bukarestben már múlt hónap óta alkalmazott digitális megfigyelőrendszert, melynek segítségével ezentúl videó és hangfelvételt készítenek a sofőrvizsga gyakorlati részéről – emlékeztet közleményében a Bihar Megyei Kormánybiztosi Hivatal.

matol 1

A kamerát a „vizsga” (Examen) felirattal ellátott gépkocsikban egy rögzített pontra helyezik és az útburkolattal párhuzamosan, úgy irányítják, hogy az a menetirányban, a szélvédőn keresztül lásson és rögzítsen mindent.

A letöltött fájlokat oly módon rögzítik, hogy az a vizsgabiztos, illetve a vizsganap- és óra alapján bármikor beazonosítható lesz. A rögzített képi- és hanganyagokat nem teszik közzé, csupán elraktározzák a rendőrség adatbázisában, s abban az esetben, ha egy jelölt óvással élne a gyakorlati vizsgát követően, kiadják azokat az illetékes bíróságnak.

A rögzítésnél használt audio-videó rendszert a Belügyminisztérium biztosítja országos szinten. Megjegyzendő hogy az AM, A1, A2 és A kategóriájú járműveknél – vagyis robogóknál és motorkerékpároknál – továbbra sem rögzítik a vizsgát.

Sz. G. T.