Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Matematikából jeles

Nagyváradi diák lett a Brenyó Mihály országos pontszerző matematikaverseny idei győztese. Farkas Ábel Simonra, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola harmadik osztályos diákjára méltán lehet büszke mind az édesanyja, Szabó Orsolya, mind pedig tanítónője, egyben kiváló felkészítője, Antal Fórizs Enkő, hiszen nem egy átlagos kreativitást igénylő matematikai versenyen kellett bizonyítania tudását a gyermeknek.

matek 2

Ábel édesanyjával és tanítónőjével

Tehetségét igazolja az általunk lencsevégre kapott oklevél, és az, hogy logikai gondolkodásával, sajátos megoldási szemléletével sikerült felülmúlnia kortársait. Egyébként ezt a versenyt kizárólag harmadikos és negyedikes tanulóknak szervezik meg, és Antal Fórizs Enikő elmondása szerint a vetélkedő célja, hogy a gyerekek sajátos módszerrel, újabb és újabb megoldások keresésével oldják meg a feladatokat. Mindez pedig kiváló logikai összefüggések keresésére ösztönzi őket. „Nem a mechanikus megoldás a vezérfonala ennek a versenynek. Ehhez egyfajta látásmód is szükséges” – fogalmazott a tanítónő, hozzátéve, hogy jómaga igyekszik mindezt a tudásanyagot egy sajátos módszerrel beépíteni a mindennapi tanóráiba.

Az országos döntő, amelyen Ábel Simon lett a dobogós, március 28–30. között zajlott Marosvásárhelyen. A kisfiú büszke az elért eredményére, és jövőre is szeretne részt venni a megmérettetésen, immár negyedikesen. Emellett pedig igencsak érdeklik a különféle tudományágak, többek között a csillagászat.

Sükösd T. Krisztina