Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Márton nap az óvodában

Idén is megrendezésre került óvodánkban a Márton nap. Október végétől folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismertettük a gyermekeket Szt. Márton püspök élettörténetével, a nevéhez fűződő népszokásokkal, hiedelmekkel. A Márton napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban rejtőzött el, amikor püspökké akarták választani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.

Marton nap

A gyermekek több napon át készülődtek az ünnepségre. Folyamatosan ismerkedtek meg új körjátékokkal, mondókákkal, versekkel, népszokásokkal. Az óvónénik külön felhívták a gyermekek figyelmét arra is, hogy „aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik”.

Élvezettel, nagy örömmel, aktívan vettek részt a gyerekek a mindennapi tevékenységekben: libabábot, lámpást, libatollal dekorált képet készítettek. Igazi szép kis alkotások születtek. Nem maradt el a libazsíros kenyér fogyasztása sem. Ahogy Márton püspök is megajándékozta a szegény embereket, úgy a Gyöngyvető Néptánccsoport is édességcsomaggal érkezett az óvodásokhoz és együtt népi gyermekjátékokat játszottak az óvoda udvarán a kedves vendégek, szülők és az óvoda vezetősége jelenlétében. A jó hangulatot libazsíros-hagymás kenyérrel tetőzték.

Befejezésként meggyújtottuk az óriás mécseseket és felengedtük a lampionokat. A mécsesből ragyogó fény a jó cselekedet jelképe, ezt próbálták meg minél több emberhez eljuttatni a margittai Horváth János Elméleti Líceumhoz tartozó óvodák óvodásai.

 Puscas Gréta
Margitta