Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Markó Béla visszavonul

Visszavonulni készül az aktív politizálástól Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke – közölte szerdán a Maszol.ro hírportál.

Marko Bela

A portál azzal kapcsolatban kérdezte a szenátort, hogy a szövetség alapszabálya befutó helyet biztosít számára a parlamenti jelöltlistán. Markó Béla kijelentette: valószínűleg nem fog élni ezzel a lehetőséggel, és az elkövetkező időszakban hivatásának, az irodalomnak szenteli idejét.

„Most folynak a jelölések, de ebben a pillanatban úgy látom, van mód arra, hogy sokszínű, erős frakciónk legyen. Ebben a pillanatban nem látok okot arra, hogy megváltoztassam az eredeti döntésemet” – idézte a volt elnök nyilatkozatát a Maszol.ro. Markó Béla hozzátette, csak akkor vállalna újabb parlamenti mandátumot, ha úgy látná, hogy feltétlenül szükség van rá a parlamenti frakcióban.

Markó Béla 1993 és 2011 között töltötte be az RMDSZ elnöki tisztségét.

A költő-politikus emlékeztetett arra, hogy már 2011-ben a fokozatos visszavonulásról döntött. Hangsúlyozta azonban, hogy a közéletből nem akar visszavonulni, a politikáról ezentúl is véleményt kíván mondani.

Románia az év végén tartandó parlamenti választásokon visszatér a megyei pártlistás választási rendszerhez. Az RMDSZ szeptember 26-ig véglegesíti a megyei jelöltlistáit. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke korábban úgy vélte, hogy a választások után mintegy felerészben megújulnak az RMDSZ frakciói a parlament mindkét házában.

A szövetség politikusai közül Markó Béla, Verestóy Attila, Márton Árpád és Kerekes Károly tagjai 1990 óta a román parlamentnek. Közülük eddig csak Verestóy Attila szenátor jelezte, hogy újabb mandátumra készül.