Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Marimbával köszöntötték a szülinaposokat

Rendhagyó kettős születésnapi ünnepséget ültek augusztus 30-án, szerdán a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában: Dani Ica néni 95-ik, Maria Crainic pedig 90-ik életévét töltötte be. A két ünnepeltet Maria néni unokája, a tehetséges Cristina Lehaci lepte meg egy meghatóan szép hangzásvilágú koncerttel, egy olyan hangszeren, amely Nagyváradon ritka különlegességnek számít: a marimbán.

marimbaval 2

Az afrikai eredetű, xilofon-szerű ütőhangszer keretre erősített, keményfából készült, hangolt lapokból áll (alattuk rezonátorcsővel), melyeket gumifejű, pálca alakú verőkkel szólaltatnak meg. A koncert keretében a fiatal művész két francia zeneszerző, Emmanuel Séjourné és Eric Sammut szerzeményeit adta elő, majd az ünnepeltek tiszteletére, a torta felvágása előtt énekelt Boldog szülinapothoz is zenei aláfestést biztosított.

marimbaval 1

A 24 éves művésznő a Nagyváradi Művészeti Líceumban kezdett marimbát tanulni Marius Bulzan professzor irányítása alatt, majd két évig Kolozsváron folytatta tanulmányait, jelenleg pedig egy müncheni konzervatóriumban csiszolja képességeit. Hazai közönség előtt lépett már fel korábban is: egy ízben a Nagyváradi Állami Filharmóniában, a fúvószenekar kíséretében, ugyanakkor több jótékonysági koncertet is adott mindenkit ámulatba ejtő hangszerén.

A szerdai koncert meggyönyörködtette a Szent Erzsébet Központ lakóközösségét és gyönyörű születésnapi ajándéknak bizonyult az ünnepeltek számára, akik büszkén és boldogan fogadták a köszöntések hosszú sorát.

Sz. G. T.