Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mariazelli csodavárás

Amikor az egyik helyi utazási iroda meghirdette a mariazelli utazást, azon nyomban elhatároztam, hogy én is velük tartok. A 862 m magasan fekvő városka nemcsak híres zarándokhelyként ismert, hanem a téli sportok egyik központja is, sok szórakozási lehetőséggel, kedves kis vendéglőkkel, aprócska üzletekkel. Advent időszakában, a városka főterén magasodó háromtornyú templom megannyi árusítóbódétól van körülvéve, amelyek mágnesként vonzzák az idelátogatókat.

A kegytemplom

A kegytemplom

Hotel Magnus Klause

Szikrázó napsütésben érjük el a stájerországi kisváros határát, ahol megismétlődik velünk a legenda. Mint egykoron Magnus szerzetes útját a kőszikla, úgy a mi utunkat is elállja egy szigorú közlekedési rendőr. Az egykori szerzetes imái következtében a kőszikla meghasadt, ám mi hiába magyarázkodunk, a rend hajthatatlan őre nem enged be a városkába, csak gyalogosan. Arra hivatkozik, hogy több tonnás járművünkkel veszélyeztetjük az adventi tömeg testi épségét. S mi kérjük, hogy csak néhány métert engedjen még, épp csak a szálloda közelébe, hiszen alig lézeng itt valaki, ám ő hajthatatlan. Így aztán kénytelenek vagyunk lekászálódni a buszról, s kerülő úton, gurulós bőröndjeinkkel végigdübörögve a szálláshelyünkhöz vezető emelkedőn, libasorban megérkezünk a Hotel Magnus Klause halljába. Barátságos kis szálloda ez, ahol az ajtókon nem csak a szobaszám van feltűntetve, hanem minden szobának külön elnevezése is van. Én a Santa Maria Maggioreban kaptam helyet, de van itt: San Pellegrino, Santiago de Compostela, Tschenstochau, Siena, St. Helena, Sinai, Silvester elnevezésű szoba is.

Kegytárgyak

Kegytárgyak

Kicsit felfrissülök, majd nekivágok a városka lejtős utcáinak.

Szemben a Rasingberg hófödte csúcsa

Szemben a Rasingberg hófödte csúcsa

A szálloda portáján kilépve, néhány méterre tőlem, az adventi vásár zsivaja vonja el a figyelmemet a távoli Rasingberg hófödte csúcsáról. A tér közepén, megannyi árusítóbódétól körülvéve magasodik a háromtornyú templom. Az évszázadok során, többször is átépítették, ezért kissé szokatlan látványt nyújt. Két szélső barokk tornyát hagymakupola fedi, közöttük pedig egy hegyes gótikus torony magasodik. Elsőként ide, a fényes Mária-kegyhelyhez látogatok el. Benn a templomban is nagy a tömeg, az emberek többsége csak sétálgat az ódon falak közt, ám sokan leülnek imádkozni s áhítattal szemlélik a  középen álló, fényárban úszó Gnadenkapelle-t, amelyet csak néhány méternyi távolságból lehet megszemlélni. A csillogó kápolna közepén van elhelyezve a 48 centis, hársfából faragott Mária kegyszobor, amelyből csak Mária és a Gyermek arca látható. Testük többi részét fényes palást fedi, fejükön pompázatos korona ékeskedik. A 18. század közepén a Madonnának mintegy 50 ruhája volt, ám a későbbiekben II. József császár megtiltotta a kegyszobor ruhákkal, koronával, gyöngyökkel, ékszerekkel való ékesítését. A császár halála után azonban újrakezdődött a kegyszobor öltöztetése s tart a mai napig.

Likőr és mézeskalács

Likőr és mézeskalács

A zarándokhely

Az osztrák városka évente több mint egymillió látogatót fogad. Akárcsak a többi környékbeli település, Mariazell is főként idegenforgalomból tartja fenn magát. A helyiek többsége vendéglőkben és szállodákban dolgozik. A helyi legenda szerint 1157-ben, a közeli Aflenz falucska Szent Lambert-kolostorából útnak indult a hegyek közé egy bencés szerzetes, hogy betöltse lelkipásztori hivatalát. Egy fából faragott Mária-szobrot vitt magával, ám útközben egy hatalmas szikla elzárta az útját. A kimerült szerzetes nem tudta mitévő legyen, ezért a szobrot a sziklára helyezte és imádkozni kezdett hozzá. Erre a szikla kettéhasadt, s Magnus folytathatta útját. 1157. karácsonya előtt ért arra a helyre, ahol ma a kegytemplom áll. Kezdetleges remetekunyhót, a Mária szobornak pedig kis cellát épített. Innen ered a város elnevezése: Maria a cellában – Mariazell. A hegyek között élő nép tudomást szerzett a csodatévő szoborról, zarándokolni kezdtek hozzá, könyörögni és a kérések meghallgatásra találtak. A szobor híre messze vidékre eljutott, s búcsújáró menetek indultak a hely felé. Nagy Lajos magyar király, akinek nevéhez egy másik mariazelli legenda fűződik, a törökök felett vívott győzelme hálájául, 1378-ban igen gazdag felszerelésű templomot építtetett a kápolna helyén. Ebből az építményből még ma is áll a középhajó és a középső, gótikus torony. Mariazell nagyságát tulajdonképpen ő alapozta meg, s ettől az időtől kezdve, évszázadokon keresztül, magyar zarándokok is gyakran keresték fel a helyet. A mariazelli zarándoklat a 15. századtól lendült fel igazán, és azóta is Európa egyik legnépszerűbb búcsújáróhelye. A templom 1474-ben nagyrészt leégett, 1529-ben a törökök dúlták föl, de mindig újjáépült.

Ünnepi díszben pompázó utcácska

Ünnepi díszben pompázó utcácska

Mézeskalács és gyógylikőr

Sötétedés után járok egyet a Christkindlmarkt hangulatos bódéi között. Fenyőfa, szegfűszeg, forralt bor és fűszeres mézeskalács illata terjeng a levegőben, fülembe pedig karácsonyi dalok andalító akkordjai kúsznak. Elvegyülök a forralt borral sétálgatók tömegébe, nézem a helyi árusok bőséges kínálatát, élvezem a szombat este gondtalan óráit… Szikrázó díszben pompázó fenyőfák, pazar vitrinek látványa és sült gesztenye pattogása jelzi a karácsony közeledtét. Valami helyi jellegzetességet szeretnék vásárolni, meg is csodálom a mézeskalácsosok puha, omlós kínálatát, ám az áruk elriaszt. Régi hagyománya van az itteni mézeskalács készítésnek, mert az egyre több idelátogató zarándok miatt, a helyiek gondban voltak azok vendéglátásával. Aztán eszükbe jutott, hogy az ízletes mézeskalács egy igazán tápláló és több napig is frissen maradó eledel. A leghíresebb, a helyi Pirker család által előállított mézeskalács, amelynek több mint 300 éves hagyománya van. A fűszerkeverék szigorúan őrzött titoknak számít, a receptet generációról generációra örökítik. Az is gyakran előfordult, hogy a zarándokok gyomra nehezen bírta a megterhelést, ezért szükség volt gyomorpanaszokat enyhítő orvosságokra is. A jól ismert mariazelli gyomorkeserűt, Mariazell legrégebbi gyógynövénylikőrjét középkori kolostorok receptjei alapján gyártják. A likőr receptjének összetételét is szigorúan őrzik, azt azonban lehet tudni, hogy 33 különböző gyógynövényből készül az ital. Pontosan meghatározott hőhatásoknak teszik ki a különböző gyógynövényeket, hogy minél hatékonyabban fejtsék ki hatásukat. A városka legtöbb pontján árusítják ezeket a különféle kiszerelésben kapható italokat.

 Gazdájukra várnak az ajándéktárgyak

Gazdájukra várnak az ajándéktárgyak

A helyiek szerint, máskor ilyenkor már hó takar mindent, ami még meseszerűbbé varázsolja a városkát. Mi azonban csak a köd sejtelmes takarásába burkolózott városka emlékével távozunk.

Schönberg Éva