Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Margittán is bemutatták Borbély könyvét

A margittai polgármesteri hivatal konferenciatermében csütörtökön bemutatták Borbély László A politika színpadán című kötetét. Tőtős Norbert a BÉKE nevében köszöntötte Borbély Lászlót, Cseke Attilát, a Bihar megyei RMDSZ elnökét és Pocsaly Zoltánt, Margitta polgármesterét.

Margittan is 2

Cseke elmondta, hogy egy könyv megírása nem könnyű feladat, főleg, ha az az elmúlt 25 év politikai eseményeit tartalmazza. A szerző elmondta, hogy 25 év után kihívást érzett az iránt, hogy az élete fontosabb mozzanatait leírhassa. Kitért arra is, hogy büszke Margitta díszpolgári címére. Diákkorában a ’70-es években színpadi szerepet kapott, később már három színjátszócsoportban is játszott. Akkoriban még nem volt kemény a diktatúra, és Temesváron fogni lehetett a magyar és a szerb filmeket. Borbély elmondta, hogy 1988-ban a feleségével el szerettek volna költözni Magyarországra, ám amikor ez kiderült, elvesztette akkori állását. A ’89-es eseményeket követően eldöntötték feleségével, hogy mégis maradnak.

Borbély a vásárhelyi történésekről is beszélt, és felidézte a bányászjárásokat az ő szemszögéből. Elmondta, hogy nagy feladat és felelősség volt a vállán, hisz több minisztériumban dolgozott. 2007-ben tíz román politikai elemző és a polgárok szavaztak a miniszterekre. Akkor ő állt az első helyen, és három magyar kollégája is benne volt az első hétben.

Cseke arra is kíváncsi volt, hogy Borbély szerint mitől más az RMDSZ, mint a többi szervezet. ,,Csoda, hogy 27 év után is sikereket tudunk felmutatni. 27 éve a hatalmat képviseljük, akkor is, ha ellenzékben voltunk, vagyunk, mert a magyar embereknek mi vagyunk a hatalom, tőlünk várják a megoldásokat. Köszönhető ez a bölcs magyar közösségnek” – adta válaszul a szerző. Borbély Lászlóról kiderült, hogy sokat dolgozik, de szeret táncolni, közösségben lenni. Bukarestben a magyar közösség időnként bulikat szervezett, amelyeken ő rendszeresen részt vett. Majd arról beszélt, hogy vannak tabuminiszterségek, ahol nem lehetnek magyarok. Borbély a külügyi bizottság elnöke is volt (ezelőtt ez a pozíció elérhetetlen volt magyarok számára), szerinte ekkor megtört a jég. Végül a szenátor azt kérdezte Borbély Lászlótól, hogy a fiataloknak részt kell-e venniük a közéletben. „Ez igyekszik őket az életre felkészíteni” – mondta a volt politikus, majd hozzátette: „Becsületesen helyt kell állniuk bárhol, ahova kerülnek. Gondolkodjanak közösségben, menjenek ki beszélgetni, szórakozni”.

A találkozó végén meg lehetett vásárolni A politika színpadán című könyvet, amit a szerző kérésre dedikált.

Demián Zsolt