Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Margittaiak Petőfi szülővárosában

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Margitta testvértelepülésén, Petőfi Sándor szülővárosában a Kiskőrösi Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napokat, melyen az elmúlt évek hagyományaihoz híven részt vett egy nyolcfős margittai küldöttség is. A több mint 20 éves testvértelepülési kapcsolatot ápoló két város képviselői rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, az évek során a hivatalos kapcsolaton túl már szoros baráti kapcsolatok, sőt szerelem is szövődött a két település lakói között. A margittai önkormányzat küldöttségét Pocsaly Zoltán polgármester, míg a margittai RMDSZ küldöttségét Tőtős Norbert körzeti titkár vezette.

 

Hivatalos megnyitó és zászlókitűzés

Péntek délután Domonyi László kiskőrösi polgármester nyitotta meg a rendezvényt, amikor a testvértelepülések vezetői kitűzték zászlójukat a Kiskőrös központjában felállított színpadon. Tekintettel arra, hogy a vidék híres borvidék, átadták a Kiskőrös Város Bora díjat, illetve felavatták az új borlovagokat, és természetesen nem maradhatott el a borkóstolás sem.

 

A margittai delegáció

A margittai delegáció

Nyertek a margittaiak

Szombaton a helyi Garden nevű gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem meglátogatása szerepelt a programban. A vállalat saját maga termeszti és forgalmazza a mindenféle adalékok és tartósítószerek nélkül készülő natúr gyümölcsleveket és egyéb termékeket.

Nem maradhatott el a Petőfi-szülőház és emlékmúzeum látogatása sem, ahol sok értékes és új információval gazdagodhattak a küldöttek. Ugyanakkor megtekinthették a szlovák hagyományőrző múzeumot is, ahol a kiskőrösi szlovák kisebbség hagyományaival, életmódjával, viseletével ismerkedhettek a delegációk tagjai.

Délután a nemrég elkészült és átadott kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont megismerése következett, amely egy interaktív ismeretterjesztő és játékközpont. Az ide látogatók egy számítógépes rendszer segítségével kalandozhatnak Petőfi műveinek színhelyein, különböző ügyességi és logikai feladatokat végrehajtva. Egy ilyen vetélkedőt a küldöttségek által alkotott csapatok is eljátszottak versenyszerűen. Margitta lakossága büszke lehet küldöttjeire, hiszen valamennyi csapat közül a margittaiak bizonyultak a legjobbnak a rekordidőnek számító 5 perc 31 másodperces eredményükkel, így ők nyerték meg a vetélkedőt, és gazdagodtak egy-egy ajándékcsomaggal a házigazdák jóvoltából.

Színpadon a Sziget Színház

Színpadon a Sziget Színház

Hírességek a színpadon

Szombat este a Sziget Színház mutatta be az Edda: A kör című musicaljét. Főszerepet játszott többek között Makrai Pál, Pintér Tibor és Koós Réka. A szombat este születésnapi köszöntéssel és koccintással zárult, hiszen a margittai csapat kísérője, a margittaiak régi barátja, Korányi Adrienn születésnapját ünnepelte.

 

Petőfi keresztelésének színhelyén

Vasárnap a margittai delegáció fontosnak tartotta, hogy istentiszteleten vegyenek részt, mégpedig abban az evangélikus templomban, ahol Petőfi Sándort is keresztvíz alá tartották. Ezt márványtábla jelzi a templom portikuszában. Délben a lovasfogatok felvonulása következett, amikor a helyi vezetők, intézmények, borházak, kulturális és hagyományőrző csoportok, illetve a delegációk képviselői feldíszített lovashintókkal járták végig Kiskőrös főutcáját, helyi borokat kínálgatva.

Vasárnap este a híres zenészcsalád, Nyári Károly és a Nyári lányok koncertezett, majd egy nagysikerű előadással lépett a színpadra a Szörényi Levente és Bródy János ajánlásával működő Miskolci Illés EmlékZenekar. Az események méltó koronájának tekinthető a negyedórás látványos fény- és tűzijáték.

A margittai delegáció tagjai hétfőn délelőtt elbúcsúztak vendéglátóiktól, de előtte még lerótták tiszteletüket Petőfi Sándor emléke előtt, egy, a szülőházon elhelyezett koszorúval.

A hétvége eseményei is azt mutatják, hogy az évek múlásával ez a testvérvárosi, baráti kapcsolat egyre szorosabbá válik. Köszönet illeti Domonyi László polgármester és Pohankovics András alpolgármester munkáját, akik jó házigazdához illő szeretettel és profizmussal végezték feladataikat, illetve köszönet jár valamennyi önkormányzati dolgozónak és szervezőnek, akik mindent megtettek azért, hogy vendégek és hazaiak egyaránt jól érezzék magukat Petőfi szülővárosában, Kiskőrösön.