Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Margitta: A PNL bojkottálja a magyar iskola ügyét

Pocsaly Zoltán margittai polgármester ismét napirendre tűzte a helyi tanács csütörtöki ülésén a Horváth János Elméleti Líceum épületei között üresen álló ingatlan kisajátítási eljárásának elindítását. Két hete a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azzal érveltek, hogy későn kapták kézhez a dokumentációkat, ezért nem szavazták meg az indítványt.

botranyos tanacsules margittan (1)

A tegnapi tanácsülésen ismét az odázás mellett érvelt Florin Ciora, a margittai PNL elnöke és Emil Şandor, a PNL frakcióvezetője. A PNL elnöke nem támogatja a kisajátítást, azzal érvelt, hogy a tulajdonos temesvári céggel meg kell egyezni, Emil Şandor pedig türelemre kérte az RMDSZ és a PSD képviselőit, szerinte van még idő. Horváth Sándor RMDSZ-es tanácsos azt mondta, hogy két éve tárgyalnak erről, most ráadásul a megyei tanács fizetné ki a felértékelt árat. Horváth arról is beszélt, hogy a kisajátítás egy bírósági eljárás, aminek során a temesvári cég is elmondhatja álláspontját. Egyébként a cég eladná a földet, az RMDSZ–PSD tanácsosai pedig épp megvennék azt Margittának. Horváth azt mondta, ha a PNL megszavazza, bocsánatot kér a múltkori kijelentéseiért, amikor azt mondta, hogy a liberálisok nacionalisták és soviniszták.

Árkosi Antal, az RMDSZ frakcióvezetője is győzködte az ellenzéket, és így tett Nagy Gabriella is. Árkosi emlékeztette kollégáit, hogy egy éve a Bibliára és az Alkotmányra esküdtek. Esküjükben a város fejlődésére tettek fogadalmat. A PSD frakcióvezetője, Marcel Sas is indulatosan szólalt fel a PNL indoklásait meghallgatva, szerinte Ciora most tehetett volna egy jó dolgot a városért, ám ő kihagyta ezt.

A tanácsülésen mintegy ötven pedagógus és szülő vett részt, akik végighallgatták a földterület kisajátítása körül két éve húzódó, most csúcsosodó cirkuszt. Pocsaly Zoltán polgármester a következő ülésen valószínűleg ismét napirendre tűzi a határozat-tervezetet.

D. Zs.